2019. május 24., péntek - Eszter
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeÜnnepélyes alapkőletétel Héhalomban

Ünnepélyes alapkőletétel Héhalomban


Letették Nógrád megye első I-es kategóriás, vagyis önálló beavatkozásra jogosult egyesületének, a Héhalmi Önkéntes Tűzoltó Egyesület szertárának alapkövét október huszonkettedikén Héhalomban.

alapkoletetelhehalomban2


A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság illetékességi területének mentő tűzvédelmi lefedettsége nagymértékben javult a három katasztrófavédelmi őrs - Rétság, Bercel, Szécsény - kialakításával. Nógrád megye déli területeinek vonatkozásában Héhalom és térségében azonosította az igazgatóság a hivatásos tűzoltóságok vonulási ideje alapján, hogy a reagáló képesség javítása szükséges. Ezen a területen tíz-tizenkét községet érintően kell gondolkodni az elsőként beavatkozó tűzoltó egység vonulási idejének csökkentésében. Héhalom vonzáskörzetében a hivatásos tűzoltóságoktól legtávolabbi falvak 20-22 perc alatt érhetők el. Ennek a vonulási időnek a csökkentése megoldható az önállóan beavatkozó I-es kategóriás önkéntes tűzoltó egyesület rendszerbe állításával, ami a tervek szerint 2016. július 1-jével megvalósulhat.


A múlt hét csütörtökön Héhalomban megtartott esemény a jelentésbeadást követően a Himnusz hangjaival vette kezdetét a Szent István körút 1. szám alatt kialakításra váró jövőbeli szertárépület most még üresen álló helyén. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, aki beszédében örömét fejezte ki a területen várható közbiztonság erősödése miatt. Példaértékűnek tartja az önkormányzatok összefogását ennek a kiemelt célnak a megvalósítása érdekében. Hozzátette, ezen a településen a lakosság elismerését is kiváltó a polgárőri tevékenység, amely biztosítéka az újonnan megjelenő önkéntes feladatvállalásnak.

alapkoletetelhehalomban1


A képviselő beszédét követően Berecz György tűzoltó ezredes, tűzoltósági tanácsos, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Elsőként megemlékezett az október 23-hoz kötődő eseményekről, a haza szabadságáért életüket áldozó hősökről. A folytatásban az ezredes elmondta, hogy a mentő tűzvédelem megerősítése kiemelt feladat, ennek érdekében minden szakmai segítséget megad a hivatásos katasztrófavédelem az önkéntes tűzoltó egyesületek részére is. A Karancs Speciális Mentőszolgálat, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület (KSM), valamint Héhalom és az azt körülvevő települések összefogásával létrehozásra kerülő önállóan beavatkozó, I-es kategóriás önkéntes tűzoltó egyesület jó alapokkal indul, mivel a térségben már jelenleg is jelentős számú, tűzoltó alaptanfolyami képzettséggel rendelkező civil személy található. Visszatekintett ez év februárjára, amikor Bujákon kihelyezett tanfolyam formában huszonnégy fő szerzett önkéntes tűzoltói feladatok ellátására jogosító végzettséget, akik közül húszan jelezték, hogy tagjai kívánnak lenni a Héhalmi Önkéntes Tűzoltó Szakosztálynak. Ezzel összefüggésben a tanfolyami végzettséget igazoló Tanúsítványok átadására is sor került. Beszédének végén Berecz György és Határ Károly, a KSM elnöke közösen átadták a KSM tulajdonában lévő IFA típusú tűzoltó gépjárműfecskendőt a hozzátartozó szakfelszerelésekkel együtt a működését újonnan megkezdő szakosztálynak.


A beszédek sorát Bakos József, Héhalom település polgármestere zárta, aki mint megfogalmazta, már a polgármesterré választását megelőző időszakban is dédelgetett álma volt a polgárőrség mellett az önkéntes tűzoltó tevékenység újraélesztése a településen. Elmondta, különösen nagy örömmel tölti el, hogy ennek a mozgalomnak a magasabb szintjét tudják megvalósítani a településen. Meglepetésének adott hangot az átadott gépjármű tekintetében, s egyben köszönetét fejezte ki az igazgatóság és a KSM felé is az eddig kapott támogatásért. Az összefogásban résztvevő települések nevében ígéretet tett, hogy lehetőségeikhez mérten a kitűzött határidőig kialakítják az egyesület elhelyezését és működését szolgáló létesítményeket, az önkéntes tűzoltói tevékenységet pedig minden lehetséges eszközzel előremozdítják ebben a térségben.

alapkoletetelhehalomban


Az ünnepség további részében az alapkő letételére került sor, amelybe elhelyeztek egy időkapszulát, amely egy 2015. október 22-i és egy korábbi, az egyesületről szóló írást tartalmazó Nógrád Megyei Hírlapot, egy tűzoltóautó matchboxot, továbbá egy emléklapot tartalmaz. Az időkapszulával ellátott alapkő letételét és lebetonozását követően a helyi általános iskola diákjai által összeállított műsor színesítette a rendezvényt.


A Héhalmi Önkéntes Tűzoltó Szakosztály jövendőbeli szertárához fűződő ünnepség a Szózat hangjaival zárult, majd a rendezvényhez kapcsolódóan a nap második részében a Ferencvárosi Torna Klub Női Labdarúgó Szakosztálya játszott nagypályás labdarúgó mérkőzést a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság válogatott csapatával. A kétszer negyven perces meccsen az igazgatóság csapata - kiegészülve Nagy-Majdon Józseffel, Bátonyterenye polgármesterével 5:3-ra múlta felül a Fradi női csapatát. A jó hangulatú mérkőzés végén a Ferencvárosiak átadtak egy labdát és egy mezt az igazgatóságnak, amelyet közösen elláttak névjegyükkel, s ez a jövőben az igazgatóság épületében kialakított dicsőségfalat díszíti majd.

 

Forrás: NMKVI/NÓGRÁD24

 

2015-10-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite