2019. június 17., hétfő - Laura
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeÜnnepi műsorok Nógrád megyében

Ünnepi műsorok Nógrád megyében


Kokárda„A haza örök, s nem csak az iránt tartozunk kötelességgel, amely van, hanem az iránt is, amely lehet, s lesz."
Kossuth Lajos
Az 1848 - 1849-es Forradalom és Szabadságharc tiszteletére megyeszerte megemlékezéseket tartanak. Következő összeállításunkban a Nógrád Megye hat városának - Salgótarján, Balassagyarmat, Bátonyterenye, Szécsény, Pásztó és Rétság - ünnepi programjait ismertetjük.


Salgótarján
Salgótarjánba március 14-én 14 órakor Somoskői István 48-as honvédszázados sírjánál koszorúzási emlékünnepséggel kezdődik meg az ünnepi megemlékezés sorozat. Március 15-én 14 órától a Fő téren, Történelmi játszóház várja salgótarjáni polgárokat, majd 15 órától Vikidál Gyula és a Nógrád Táncegyüttes ünnepi műsorát láthatják az érdeklődők. Az ünnepi műsoron közreműködik: Kubinyi Júlia, Tóth Boglárka, Tóth Dávid, Veritich Színpadstúdió, Folt zenekar, Szabó János Tamás. Ünnepi köszöntőt mond: Székyné dr. Sztrémi Melinda Salgótarján Megyei Jogú város polgármestere.
„Mi ezt a nyelvet szeretni tartoznánk" címmel Radnóti Miklós és Kazinczy Ferenc Emlékkiállítást lesz látható a Petőfi Múzeum anyagából a József Attila Művelődési és Konferencia Központ üvegcsarnokába.

Balassagyarmat
Balassagyarmaton az 1848 1849-es Forradalom és Szabadságharc tiszteletére tartott ünnepi megemlékezés 11 órakor kezdődik a Petőfi - szobornál. Az ünnepi műsorban közreműködik a balassagyarmati dalegylet, a rézfúvós kvintett, valamint a balassagyarmati színkör. Ünnepi köszöntőt mond Balla Mihály, országgyűlési képviselőjelölt.

Bátonyterenye
Bátonyterenyén a Kossuth szobornál március 15-én 11 órakor kezdődik meg az 1848-as szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepi megemlékezés. Az irodalmi műsort követően Juhász Gábor,(MSZP) miniszter mond ünnepi beszédet, majd ezután a Bátonyterenyei Márciusi Ifjak vándordíj ünnepélyes átadása következik és végül az ünnepi megemlékezést koszorúzás követi.


Szécsény
Szécsény városában a megemlékezés 17.30 órakor kezdődik a Szontágh Pál emléktáblánál, ahol a város vezetése, a pártok, intézmények és a civil szervezetek képviselői elhelyezik a megemlékezés virágait. Ezután az ünnepség fáklyás felvonulással folytatódik, majd ezután a szécsényi művelődési házban folytatódik. Az ünnepségen az a fiatal mond ünnepi köszöntőt, aki megnyeri az 1848-1849-es Forradalom és Szabadságharc témájú szavalóversenyt, az ünnepi előadáson közreműködik még az Erkel Ferenc Vegyeskar, Palóc Néptáncegyüttes, és az Iglice tánccsoport és a helyi művészeti iskola tagjai. Szécsény polgármestere, Dr. Serfőzőné dr. Fábián Erzsébet átadja az önkormányzat által alapított Szécsény Városáért és Közszolgálatáért kitüntetéseket.


Pásztó
Pásztón 16 órakor kezdődik az ünnepi megemlékezés az 1848-1849-es Emlékparkban, ahol Pásztó város polgármestere, Sisák Imre mond ünnepi beszédet. Ezt követően irodalmi műsort láthatnak a város polgárai a Mikszáth Kálmán Gimnázium és Postaforgalmi Szakközépiskola 12.f osztályának előadásában, az irodalmi műsor után a megemlékezők elhelyezhetik a megemlékezés virágait, majd végül 17 órától megemlékező szentmise kezdődik a Szentlélek Kápolnában.


Rétság
Rétságon a Városi Művelődési Központ és Könyvtár nagytermében 18 órai kezdettel kezdődik a Nemzeti Ünnep alkalmából megrendezett emlékműsor. A város polgármestere, Mezőfi Zoltán mond ünnepi köszöntőt, majd ezt követően kerül sor a Pro Urbe Rétság Város Díszpolgára és a Vállalkozók a Városért elismerő címek átadására. A 1848-as emléktábla koszorúzása után az emlékműsoron szerepelnek a rétsági általános iskola tanulói, a Kereplő Néptánc Együttes, a Kozák-Majnik-Majnik Trió, valamint Németh Edina és Szájbej Zsolt.

 

2010-03-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite