2019. április 21., - Konrád
Keresés a tartalomban
ProgramajánlóÜnnepi programokkal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra

Ünnepi programokkal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra


Gyermekprogramokkal és díszsortűzzel emlékeznek ma a nándorfehérvári diadalra Budapesten.

Budapest

Délelőtt érkeznek a Széchenyi István térre a Hunyadi-járaton részt vevő hajók, fedélzetükön azzal a mintegy 300 gyerekkel, akiknek egy része az Erzsébet-tábor keretében Belgrádban - az egykori Nándorfehérváron - tanulmányi kiránduláson vett részt.

A Magyar Honvédség Tűzszerész és Hadihajós Ezred hajói díszsortüzet adnak a nándorfehérvári diadal hőseinek tiszteletére, majd ünnepi menet indul a Széchenyi István térről a Lánchídon át, majd a Hunyadi János úton a Budai Várba. Az emlékező menetet az Egri Históriás hagyományőrző csoport és a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Központi Zenekara kíséri.

A déli harangszó után a Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán ünnepi műsor kezdődik, amelyen Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter beszédet mond. Délután a közgyűjteményben múzeumpedagógiai foglalkozáson, az Anjou sétányon pedig rendhagyó történelemórán vehetnek részt a gyerekek.

Hunyadi János serege 1456. július 22-én mért megsemmisítő vereséget II. Mehmed török szultán hadaira. A győzelem óta a déli harangszó a nándorfehérvári diadalra emlékeztet a keresztény világban.

Az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította július 22-ét a nándorfehérvári diadal emléknapjává. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a Hivatalos Értesítőben pénteken megjelent utasításában a nándorfehérvári diadal emléknapját kiemelt fontosságú rendezvénnyé minősítette.


Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2013-07-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite