2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeÜvegművészeti szimpóziumon kezdődik szombaton Salgótarjánban

Üvegművészeti szimpóziumon kezdődik szombaton Salgótarjánban


Innováció-Személyes Design címmel háromnapos üvegművészeti szimpóziumon kezdődik szombaton Salgótarjánban. A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott alkotóműhely a Magyar Üvegművészeti Társaság rendezvénye - közölte az MTI-vel a szimpóziumnak otthont adó Tarján Glass Kft. ügyvezető igazgatója.

tarjanglass1

Czékmány József emlékeztetett arra, hogy Salgótarjánban százhúsz éves múltra tekint vissza az öblösüveggyártás, az üvegtervezők és az üvegtervező művészek, üvegszobrászok mindig is fontos szerepet töltöttek be a termelésben.

A cégvezető hozzátette: a helyi vállalkozók összefogásával és az önkormányzat támogatásával 2012-ben alapítottak üveggyárat, a Tarján Glass Kft. 2013-ban kezdte meg a működését, s több, akkor már külföldön dolgozó üvegipari szakembert is haza tudtak hívni. Jelenleg negyven főt foglalkoztatnak, legnagyobb megrendelőjük a német Rosental, amelynek hagyományos üvegfúvással elsősorban magas minőségű kelyheket gyártanak.

Czékmány József megjegyezte: a cégük indulásától kapcsolatban állnak a régi, több mint öt éve nem működő, s jórészt lebontott öblösüveggyár több egykori tervezőjével, akik közül néhányan ott lesznek a szombaton kezdődő háromnapos üvegművészeti szimpóziumon, ugyanakkor olyan neves alkotókat is vendégül láthatnak, mint a Munkácsy- és Kossuth-díjas érdemes művészt, az üvegszobrász Bohus Zoltánt. A cégvezető közölte: az egyedi alkotások elkészítéséhez a kemencét, a formákat és minden alapanyagot biztosítanak az alkotók számára, elvárásokat nem támasztanak a művészek felé.

Salgótarjánban már a település 1922-es várossá nyilvánítása előtt harminc évvel folyt nemzetközi hírű üveggyártás. Az ezredfordulót követően azonban a nógrádi iparmedencében szinte teljesen megszűnt ez a tevékenység, a gyárat 2009-ben felszámolták. A szintén bezárt üveggyapotgyár csarnokaiban azonban helyi vállalkozók 2013 januárjában újraindították a kelyhek, poharak és ajándéktárgyak kézi gyártását.

Az öblösüveggyártás helyi történetét és az üvegművészetet bemutatandó most több mint százmillió forintból tanulmányi raktárt alakítanak ki a Dornyay Béla Múzeum épületében. A Tarján Glass Kft. a termelésének beindításakor egy kisebb állandó kiállítást már berendezett az új gyár irodaházában.

Edvin Marton koncert

hirdetés

Forrás: MTI/ Nógrád24

 

 

2014-08-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite