2019. május 22., szerda - Júlia, Rita
Keresés a tartalomban
ItthonV4-csúcs: Megkezdődött az államfők találkozója Visegrádon

V4-csúcs: Megkezdődött az államfők találkozója Visegrádon


Megkezdődött Visegrádon a V4-országok - Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország - államfőinek tanácskozása szombaton.

v4_csucs


A négy köztársasági elnök két plenáris ülésen tekinti át a visegrádi együttműködés eddigi két évtizedének eredményeit és aktuális kérdéseit. Az ülések közötti szünetben az elnökök megtekintik a királyi palota kerengőjében az MTI fotókiállítását a korábbi V4-találkozókról. A tanácskozás után a köztársasági elnökök lovagi tornabemutatót tekintenek meg a palota tornapályáján, majd hajóval utaznak vissza Budapestre.


A csúcstalálkozó első napján, pénteken a köztársasági elnökök beszédet mondtak a Budapesti Corvinus Egyetemen rendezett Közép-Európa gazdasági potenciálja és lehetőségei című konferencián.


A visegrádi csoport Magyarország, Csehszlovákia és Lengyelország intézményesített együttműködéseként jött létre 1991. február 15-én azzal a céllal, hogy segítse a közép-kelet-európai térség három rendszerváltó országának euroatlanti integrációját. Csehszlovákia kettéválásával, a Cseh Köztársaság és Szlovákia megalakulásával (1993 január 1.) négytagúvá vált a szerveződés. A visegrádi együttműködés elnevezés arra az 1335-ös találkozóra utal, amelyen a visegrádi királyi palotában a magyar, a cseh és a lengyel uralkodó politikai és kereskedelmi célú stratégiai döntéseket hozott a régió szerepének erősítésére.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-10-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite