2019. május 27., hétfő - Hella
Keresés a tartalomban
ItthonVádat emeltek Biszku Béla ellen

Vádat emeltek Biszku Béla ellen


Biszku BélaVádat emelt Biszku Béla egykori magas beosztású MSZMP-politikus, belügyminiszter ellen csütörtökön az ügyészség . A vádirat lényege szerint Biszku egy 2010. augusztus 4. napján közzétett televíziós műsorban nagy nyilvánosság előtt a kommunista rendszer bűneit jelentéktelen színben tűntette fel.


Vádiratot nyújtottak be Biszku Béla ellen a „nemzeti szocialista és kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása" bűntette miatt. A vádirat lényege szerint Biszku egy 2010. augusztus 4. napján közzétett televíziós műsorban nagy nyilvánosság előtt a kommunista rendszer bűneit jelentéktelennek tűntette fel.


iszku Béla a róla készült film bemutatása után beszélt egy televíziós műsorban. A bűn és büntetlenség című dokumentumfilm bemutatta Biszku szerepét a megtorlások idején és kiderült belőle, hogy a volt belügyminiszter több mint 50 év távlatából sem értékelte át saját tevékenységét.


"A vádlott még 2010 nyarán egy tévéműsorban, tehát nagy nyilvánosság előtt jelentéktelen színben tüntette fel a kommunista rendszer bűneit. Ez az első olyan büntetőeljárás, ami emiatt a bűncselekmény miatt indult Magyarországon" - mondta Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.
A tévéműsor három nappal azután került adásba, hogy hatályba lépett a kommunista rendszer bűneit tagadók büntethetőségét lehetővé tevő BTK módosítás.


"Biszku Béla az 1956 utáni megtorlás egyik fő felelőse. Belügyminiszterként az egész büntetőeljárást - szó szerint kell ezt érteni -, tehát a bírósági szakaszt is közvetlenül, kézi vezérléssel irányította. Legtöbb esetben beleszólt abba, hogy ki milyen ítéletet kapjon és nagyon sok halálos ítélet szárad a lelkén" - nyilatkozta Horváth Attila a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense.


Az Országgyűlés tavaly nyáron fogadta el és júliusban már hatályba is lépett az a törvénymódosítás, ami a holokauszt tagadása után büntethetővé tette a kommunizmus bűneinek tagadását, kétségbe vonását, vagy jelentőségének csökkentését. Biszku Bélát is ezért, az '56-os forradalom utáni megtorlások jelentőségének csökkentéséért állítják bíróság elé. Akár három év börtönt is kaphat.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-01-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite