2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeVadbalesetek: a vadveszélyt jelző tábla nem egyedüli meghatározó tényező

Vadbalesetek: a vadveszélyt jelző tábla nem egyedüli meghatározó tényező


Ha vadbalesetnél az érintett útszakaszon van vadveszélyt jelző tábla, akkor a járművezető és a vadásztársaság is a saját anyagi kárát viseli - mondta az MTI-nek a Nógrád Megyei Vadászkamara elnöke kedden. A bírósági szóvivő viszont közölte: önmagában a tábla kihelyezésével egy vadásztársaság nem háríthatja el a felelősséget, a bíróság kártérítési követeléseknél az összes körülmény alapján dönt.

vadtabla


A vadászkamara elnökét és a Nógrád Megyei Bíróság szóvivőjét a hétfői Nógrád megyei buszbaleset kapcsán kérdezte meg az MTI. A Salgótarjánból Budapestre tartó kora reggeli járat szarvassal ütközött, majd az árokba borult. A balesetben egy ember meghalt, 29-en megsérültek, közülük egy ember életveszélyesen, ketten súlyosan.


Szabó László kamarai elnök hozzátette: ha nincs vadveszélyt jelző tábla azon a szakaszon, ahol egy baleset bekövetkezett, akkor a bíróság dönt a kártérítési felelősség kérdésében. Vizsgálhatják, hogy történt-e gyorshajtás, illetve a vadásztársaság hajtotta-e az útszakasz felé a vadakat, például egy téli hajtóvadászatnál. A vadászkamara elnöke felhívta a figyelmet, hogy szeptemberben elkezdődött a párzás időszaka, és az egyébként óvatos vadak ilyenkor figyelmetlenek.


Vannak olyan útszakaszok, ahol nagyobb az esély, hogy az úton átváltó vaddal találkozunk az esti, hajnali órákban - mondta Szabó László. Ezeken a szakaszokon vadveszélyt jelző tábla kihelyezését kérik a közútkezelőtől, de az elnök elismerte, hogy a vaddal ütközést valójában nem lehet kikerülni, az olyan, "mintha valakibe belecsap a villám". Javasolja a kamara által is kipróbált, autóra ragasztható sípoló vadriasztó használatát, továbbá, hogy fékezzenek az autósok, ha vadat látnak az út szélén.


Szabó László azt is kiemelte, hogy ha átfutó vadat látnak az autósok, lassítsanak olyan sebességre, hogy meg tudjanak állni, mert az első után megy a többi állat is, és akkor is követik a vezért, ha nekimegy az autó. Ürmössy Ákos, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád megyei igazgatója az MTI-nek elmondta: a megye területén az országos közúthálózaton 286 darab tábla figyelmeztet vadveszélyre.


Barsi József, a Nógrád Megyei Bíróság szóvivője az MTI kérdésére azt mondta: a bíróság a kártérítési követeléseknél mindig az összes körülmény alapján bírálja el a felelősséget, vagyis önmagában az alapján nem ítélhető meg a kárfelelősség, hogy van-e a szakaszon vadveszélyt jelző tábla.


A szóvivő hozzátette: például párzási időszakban, a vad szokatlan, kiszámíthatatlan mozgása esetén egy vadásztársaság önmagában a tábla meglétével nem háríthatja el a felelősséget. A tábla nem lehet egyedül meghatározó tényező - mondta.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-09-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite