2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeVadonatúj gépjárműfecskendő érkezett Nógrád megyébe

Vadonatúj gépjárműfecskendő érkezett Nógrád megyébe

Országos szinten huszonöt vadonatúj, hazai gyártású gépjárműfecskendőt, valamint öt, korábban hivatásos tűzoltóságokon szolgálatot teljesítő tűzoltóautót adtak át szeptember 21-én Budapesten, a Hősök terén. Ez az esemény adott alkalmat arra is, hogy a magyar fecskendőket gyártó cég bemutassa az általuk tervezett vízszállító jármű prototípusát.

tuzoltoauto

Az ünnepségen részt vett dr. Pintér Sándor belügyminiszter, Tarlós István budapesti főpolgármester, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetése, a megyei katasztrófavédelmi igazgatók, a kirendeltségvezetők és a tűzoltóparancsnokok, a fecskendőket gyártó, illetve felújító BM HEROS Zrt. vezetői.

Az eseményt megörökítő emléklapokat és az indítókulcsokat a belügyminiszter adta át az érintett megyei igazgatóknak, illetve az önkéntes tűzoltó egyesületek képviselőinek. A salgótarjáni hivatásos tűzoltó-parancsnokság egy HEROS-RÁBA AQUADOUX-X 4000-es típusú gépjárműfecskendővel lett gazdagabb, ezzel Nógrád megye lakosságának biztonságát már két ilyen jármű erősíti, hisz 2016 szeptemberében a berceli katasztrófavédelmi őrsre érkezett az első ilyen tűzoltó gépjárműfecskendő.

A katasztrófavédelem harmadik éve dolgozik azon, hogy megújítsa, megfiatalítsa, egyben egységesebbé is tegye járműparkját, amelyben jelenleg csaknem negyven járműtípus található meg. A hazai tűzoltóautó-gyártás újraélesztése óta a mostani volt az ötödik alkalom, hogy magyar gyártású fecskendőt vehettek át a tűzoltóságok, a rendezvényen átadottakkal együtt már hetvenöt AQUADOUX-X 4000-es lát el szolgálatot. A négyezer literes gépjárműfecskendők összértéke meghaladja a 3,3 milliárd forintot, a fejlesztés a Katasztrófavédelmi rendszerek fejlesztése - tűzoltógépjármű-fecskendők rendszerbe állítása elnevezésű, KEHOP-1.6.0-15-2015-00001 projekt keretében valósul meg.

A Hősök terén mutatkozott be a magyar vízszállító gépjármű prototípusa is. A jármű tízezer literes beépített víztartállyal rendelkezik, a beépített Rosenbauer N25 típusú szivattyú percenként kétezer-ötszáz liter vizet képes szállítani, tíz bar üzemi nyomás mellett. A vízszállító jármű Renault K460 P6x6 típusú alvázt kapott, háromtengelyes kivitelű, közúton és terepen is képes haladni. A vízszállítók feladata, hogy a gépjárműfecskendők vízutánpótlását biztosítsák olyan helyen, ahol más forrásból nem szerezhető oltóvíz. Emellett szükség esetén önálló beavatkozó járműként is bevethetők tűzoltási feladatokra. A gépkocsivezető munkáját automatizált tengelykapcsolóval felszerelt sebességváltó segíti. A jármű a speciális beavatkozások esetére alkalmas menet közbeni oltásra, valamint rendelkezik a beavatkozásban résztvevő többi jármű vízellátásához, a gyors vízátadáshoz szükséges csatlakozókkal és berendezésekkel.Forrás: Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság


2017-09-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite