2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
ItthonVágó Gábor: az ország válaszúthoz érkezett

Vágó Gábor: az ország válaszúthoz érkezett


Az ország válaszúthoz érkezett, a kiszolgáltatottság vagy a tudás útját választhatja - mondta Vágó Gábor, az LMP kampányfőnöke csütörtökön Budapesten, a párt március 15-i ünnepségén.

lmp_marcius15


Az LMP országgyűlési képviselője a Pilvax közben mondott beszédében rámutatott: Orbán Viktor miniszterelnök a kiszolgáltatottság útját erőlteti, amelynek során olcsó munkaerőre épít, ez "Malajzia és Banglades útja". Lehet azonban a tudás útját is választani, ahol "a munkavállaló érték, és nem eszköz, ez szerintünk az LMP útja" - tette hozzá. Vágó Gábor úgy fogalmazott: március 15. a tettek ünnepe, ezért "nem kávéházakban kell szidni a rendszert", hanem "a sarkunkra kell állni (...), kimenni az utcákra, a terekre, és (...) elmondani azt, hogy van más lehetőség". A márciusi ifjak pár tucatnyian voltak, majd tízezrek csatlakoztak a forradalom mellé 1848-ban - jegyezte meg.


Utalt arra, hogy az LMP-sek is pár tucatnyian kezdeményezték a népszavazást, mára azonban 50 ezer aláírás gyűlt össze. Két héten belül összejöhet a 200 ezer is, és milliók járulhatnak az urnákhoz ősszel - vélekedett. Az LMP kampányfőnöke kiemelte: "nemcsak aláírásokat gyűjtünk, hanem az állampolgárok erejét is", mert "nem a polgároknak kell félni a hatalom erejétől, hanem a hatalomnak a nép erejétől". Hangsúlyozta: bátrak azok, akik kiállnak a jogaikért és a hazájukért, illetve akik aláírják a népszavazási kezdeményezést, és "még bátrabbak azok, akik gyűjtik ezeket az aláírásokat".


Úgy fogalmazott: "az LMP nem a múltba akar révedni, hanem a jelent vizsgálja, és a jövőbe tekint". Véleménye szerint sok párhuzam él még 1848 és 2012 között, az akkori 12 pont ma is aktuális: "az arrogáns hatalom, ugyanúgy, mint 1848-ban, cinikus vigyorral taszít kiszolgáltatottságba milliókat". Emlékeztetett arra, hogy a hatalomnak csak egyetlen ígérete volt a legutóbbi parlamenti választáskor, "Csak a Fidesz!", és ezt be is tartotta, mert "a központosított hatalom mindenhová elér". A párt kampányfőnöke úgy látja, a vidéki médiát "a helyi Döbrögik tartják rövid pórázon (...), Simicskák és Nyergesek milliárdokat talicskáznak ki a közpénzből", az állami földeket pedig "narancsos oligarchák kapják".


Eközben a vállalkozók "szőnyeg szélére kerültek", munkahelyek szűnnek meg, a gazdálkodók pedig parlagon hagyják a földeket, mert nem tudnak belőle megélni. A jogállam már csak nyomokban lelhető fel, a független intézményeket "narancsuralmi igába hajtották", s a párt "beleette magát az államba", utóbbi pedig pártérdekeket szolgál - hangoztatta. A Pilvax közt lazán megtöltő hallgatóság soraiban ott voltak az LMP parlamenti képviselői, Schiffer András, Karácsony Gergely, Jávor Benedek és Kukorelli István. A párt politikusai és aktivistái a rendezvény után elindultak az általuk kezdeményezett népszavazáshoz támogató aláírásokat gyűjteni a főváros közterületeire.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2012-03-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite