2019. augusztus 24., szombat - Bertalan
Keresés a tartalomban
ItthonVajna felügyelheti a magyar filmgyártás finanszírozását

Vajna felügyelheti a magyar filmgyártás finanszírozását


Andy VajnaValószínűleg Andy Vajna producer felügyeli majd a magyar filmgyártás állami finanszírozását a Nemzetgazdasági Minisztériumban betöltendő tisztségében - jelentette a Variety című amerikai médiaipari hírmagazin internetes kiadása.


Mivel Orbán Viktor miniszterelnök jobbközép kormánya elkötelezte magát amellett, hogy a GDP-hez viszonyítva három százalék alatt tartja jövőre az állami költségvetés hiányát, ehhez elengedhetetlen a kiadások visszafogása. A költségvetési reform egyik fő célpontja a Magyar Mozgókép Közalapítvány, amely a hazai filmek állami támogatásáról dönt már az 1990-es évek óta - írja a magazin.
"Azáltal, hogy miniszteri irányítás alatt egy hollywoodi producert bíznak meg a pénzek elosztásával, megváltozhat a támogatott filmek köre, és egyebek között ettől fél több rendező" - mondta a nyilatkozó.

Médiajelentések szerint az MMK éves költségvetését 15 millió dollárról a harmadára csökkentené a magyar kormány. Ugyanakkor 10 millió dollárt osztana szét egy új pénzalap, amely valószínűleg a Nemzetgazdasági Minisztérium irányítása alá tartozna, ezenkívül 4 millió dollárt a filmkészítőknek fejlesztési támogatást nyújtó Nemzeti Kulturális Alap. Ezek a tervek morgolódást váltottak ki a magyar filmesek körében - teszi hozzá a Variety.

"Egy idén elvégzett könyvszakértői vizsgálat során megállapították, hogy az MMK-nak 35 millió dolláros adóssága van, ezért költségvetési keretét egy időre befagyasztották" - mondta a magazinnak egy meg nem nevezett magyar filmes. "A korrupció gyanúja nem merült fel (...), a pénzt magyar filmesek támogatására fordították, de az lehet, hogy az MMK ezután nem foglalkozhat egyébbel, mint adóssága megfizetésével" - tette hozzá az illető.

A Variety szerint a magyar filmgyártás politikai befolyásolásának új korszakát jelezheti az a döntés, hogy kormányzati ellenőrzés alatt hoznak létre egy új finanszírozási struktúrát, amely elütne az állami finanszírozású, de független közalapítvány jellegétől.

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2010-11-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite