2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeValami készül Balassagyarmaton

Valami készül Balassagyarmaton


A Szent Anna-napi Palóc Búcsút, a palóc régió legnagyobb közösségi rendezvényét vasárnap tartják a Nógrád megyei Balassagyarmaton. A vallási rendezvény népművészeti fesztivállal egészül ki.


A 15. alkalommal rendezett búcsú Szent Anna palóc miséjével kezdődik, ahová népviseletes processzió érkezik, a szertartást Majnek Antal kárpátaljai megyéspüspök és Stella Leontion kanonok, főesperes végzi - mondta el Majdán Béla, az esemény egyik szervezője.

A mise végén püspöki áldásban részesülnek a jelenlévő családok, valamint a gyermekáldást váró zarándokok - tette hozzá.

A népi szertartáson tavaly 17 település 210 népviseletes asszonyából álló, egyesített népdalkórus és a rimóci Rezesbanda működött közre, és először vettek részt a katolikus szertartáson evangélikus szlovák hagyományőrzők - mondta Majdán Béla.
A palócok vallási kultúrájában Szent Anna, Szűz Mária anyja a magtalanok, az áldott állapotban lévők és a női betegségben szenvedők pártfogója. Szent Annát egyaránt tisztelik a gyermekáldásra várók reménységeként, a családok védőszentjeként és a jó halál patrónusaként.

A délutáni programot A népélet világi szépségei címmel hirdették meg, lesz benne néptánc, népzene és népmese. Hagyományosan megválasztják a viseletes szépségversenyen Palócország szépeit leány, menyecske, család, illetve csoportos kategóriában.

A családi programok sorában a szervezők arra törekednek, hogy közös napjuk legyen a nagyszülőknek, szülőknek és a gyerekeknek - mondta Majdán Béla.

A palóc búcsút közösen szervezik Balassagyarmat és Környéke Római Katolikus Egyházközségei, Balassagyarmat város önkormányzata, valamint a kistérségi többcélú társulás.

Majdán Béla elmondta: a népi hagyományokat őrző rendezvény sokezres tömeget vonz, mindenekelőtt az észak-magyarországi és a dél-szlovákiai palócokat.

A valaha szerves egységet képező, sajátos nyelvjárású palócság ezen az ünnepen együttesen élheti át tradicionális néphitét, népi hagyományait, és mutathatja be népművészetét, erősítve ezzel a palóc identitástudatot és a határon átnyúló magyarságtudatot - tette hozzá.

 

Forrás: HÍR PORT24

 

2010-07-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite