2019. június 19., szerda - Gyárfás
Keresés a tartalomban
NagyvilágVálasztást tartanak a legnépesebb német tartományban

Választást tartanak a legnépesebb német tartományban


Előre hozott helyi törvényhozási választás kezdődött vasárnap reggel a legnagyobb népességű német tartományban, a csaknem 18 millió lakosú Észak-Rajna-Vesztfáliában: a felmérések szerint a szövetségi szinten ellenzékben lévő szociáldemokraták végeznek majd az első helyen, az Angela Merkel vezette konzervatívok pedig újabb vereséget szenvednek.

merkel

A német kancellár egy héttel korábban különleges mutatványt hajtott végre: egy nap alatt három választást is elvesztett, pedig egyiken sem vett részt - jegyzik meg kommentátorok, utalva arra, hogy május első vasárnapján a Merkel által támogatott Nicolas Sarkozy elvesztette az elnökválasztást Franciaországban, Görögországban a Merkel nevével fémjelzett válságkezelést elutasító erők kerültek többségbe a parlamenti választáson, a schleswig-holsteini tartományi választáson pedig a konzervatív CDU kiszorult a hatalomból.

Észak-Rajna-Vesztfáliában újabb vereség érik: az utolsó mérések szerint a szociáldemokraták (SPD) 36-38 százalék közötti eredményre számíthatnak, míg a CDU 30-33 százalék közötti eredménnyel a második lehet.

Ugyanakkor a tartomány 13,2 millió választásra jogosult polgára szavazatával legalább egy szempontból erősítheti a kancellárt; a CDU tartományi listáját vezető Norbert Röttgen, aki Merkel kormányában környezetvédelmi miniszter, a kudarc miatt várhatóan nem jön számításba kancellárjelöltként 2013-ban, amikor országos választást rendeznek Németországban, és akkor sem jelentene veszélyt, ha a CDU mégis kormányra kerülne Észak-Rajna-Vesztfáliában, mert akkor tartományi miniszterelnökként folytatná pályafutását. A választás így ismét igazolhatja a "CDU egyenlő Merkel" tételt, vagyis azt, hogy a kancellárnak nincsen vetélytársa a pártban, 2005 és 2009 után 2013-ban is ő vezeti majd a konzervatív oldalt.

Megerősödve kerülhet ki a választásból Hannelore Kraft, az SPD listavezetője, aki 2010 óta az SPD és a Zöldek koalíciójának kisebbségi kormánya élén irányította a tartományt. A Merkelnél 7 ével fiatalabb - 51 éves - , politikai stílusát tekintve a kancellárra emlékeztető politikust már most Merkel egy lehetséges kihívójának tartják. Kraft azonban jelezte, hogy 2013-ban nem kíván az országos politikában részt venni, a következő éveket a düsseldorfi tartományi gyűlésben (Landtag) tervezi eltölteni. Az azonban előfordulhat, hogy egy ciklussal később "baloldali Merkelként" tűnik fel az országos politikában és a szociáldemokraták kancellárjelöltje lesz - fejtette ki a napokban Volker Kronenberg, a bonni egyetem politikatudományi és szociológiai intézetének vezetője egy berlini háttérbeszélgetésen.

Kornenberg intézetében tanulta a politikatudományt a liberális FDP listavezetője, Christian Lindner, akitől az FDP hívei azt remélik, hogy átviszi a pártot az 5 százalékos bejutási küszöbön. Egy héttel korábban, Schleswig-Holsteinben a párt bejutott a Landtagba, és ha ez ismét sikerül, akkor a liberálisok országos szinten is megfordíthatják a népszerűségvesztés több mint másfél éve tartó trendjét. Az utolsó felmérések szerint az FDP 6 százalékra számíthat

A Német Kalózpárt Berlin, Saar-vidék tartomány és Schleswig-Holstein után sorban a negyedik tartományi gyűlésbe juthat be, a szavazatok 7,5 százalékára számíthat. A reformkommunista Baloldal várhatóan kiesik a Landtagból, 4 százalékos eredményre számíthat.

A kisebbségi kormány márciusban bukott meg, miután nem tudta elfogadtatni költségvetési javaslatát a tartományi parlamenttel. Hannelore Kraft azzal a céllal vágott bele a kampányba, hogy többségi támogatást szerezzen az SPD és a Zöldek koalíciójának. A Zöldek 11 százalék körüli eredményre számíthatnak, vagyis néhány százalékon múlhat, hogy sikerül-e többségi kormányt alakítani.

Az első előrejelzések este hatkor, a szavazóhelyiségek zárásakor várhatóak.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-05-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite