2019. május 22., szerda - Júlia, Rita
Keresés a tartalomban
ItthonVálasztójog: Lázár János már hétfőn ismertetheti a fideszes koncepciót

Választójog: Lázár János már hétfőn ismertetheti a fideszes koncepciót

 

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője már jövő hétfőn ismertetheti az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságával képviselőcsoportja választójogi koncepcióját - tudta meg az MTI Salamon Lászlótól, a testület és egyben a parlamenti képviselők létszámának csökkentéséhez szükséges reformot előkészítő albizottság elnökétől. Jövő héten az albizottság is napirendre veszi a témát.

Lázár János003


A kereszténydemokrata politikus pénteken az MTI megkeresésére azt nyilatkozta, javasolni fogja, hogy Lázár János már a hétfői alkotmányügyi bizottsági ülésen bemutathassa a csütörtökön nyilvánosságra került koncepciót, amelyet a frakcióvezető számára is elküldött. Jelezte, a jövő hét folyamán összehívni tervezi a választójogi reform előkészítésével foglalkozó albizottságot is, hogy tárgyaljanak az anyagról.


A kormánypárti koncepció tartalmát - a birtokába jutott dokumentum alapján - csütörtökön ismertette az MTI. A Fidesz egyfordulós, kétszavazatos, töredékszavazat-visszaszámláló elemekkel kombinált, nemzetiségi választójogot bevezető választási rendszerre tesz javaslatot, amelyben 90-110-re csökkenne az egyéni választókerületek száma és a jelenlegi szabályoktól eltérően 750 helyett 1500 ajánlószelvényt kellene összegyűjteni a jelöltté váláshoz.


A Fidesz frakcióvezetője a koncepció eljuttatásával egy időben levélben fordult Salamon Lászlóhoz, jelezve, várják a többi frakció javaslatait, észrevételeit, és készek eddig nem érintett pontokat is megvitatni. Kérte továbbá, hogy a választójogi reformot előkészítő albizottság mihamarabb tárgyalja meg a koncepciót és a testület hozzon döntést a szabályozást igénylő kérdésekben, tegyen javaslatokat az Országgyűlés számára.


Az ellenzéki képviselőcsoportok közül az MSZP és az LMP bírálta a koncepciót, a Jobbik pedig úgy reagált, vannak még pontosításra szoruló kérdések, de a javaslatnak vannak olyan elemei, amelyeket támogatnak.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

 

2011-10-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite