2019. július 21., - Dániel
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedValószínűleg az unió felfüggeszti Magyarország kohéziós támogatásait

Valószínűleg az unió felfüggeszti Magyarország kohéziós támogatásait


Valószínűtlennek nevezték Magyarország kohéziós támogatásának tényleges felfüggesztését szerdai értékelésükben londoni felzárkózó térségi elemzők, akik szerint az intézkedés kilátásba helyezése inkább az IMF/EU-finanszírozási csomaggal kapcsolatos uniós tárgyalási taktika része. Az atv úgy értesült, hogy a döntés már megszületett, a támogatásokat fel fogják függeszteni.

Európai Parlament


Az Európai Bizottság ma tárgyal arról a javaslatról, mellyel a túlzott deficit miatti eljárás keretében ideiglenesen és részlegesen felfüggesztenék az újabb magyar kohéziós támogatásokat. A bizottság szerdai ülésének főbb témáit taglaló dokumentumban megjegyzik: a lépés inkább ösztönző, mintsem büntetés, hogy Magyarország csökkentse túlzott hiányát. A felfüggesztést visszavonhatják, ha Magyarország megteszi a kellő intézkedéseket - olvasható a napirendben. A felfüggesztés mértékéről csak szerdán esik szó; és a javaslatban nem fogalmaztak meg a visszavonásához szükséges konkrét lépéseket sem - írta a dokumentumra hivatkozva a Reuters.


A londoni elemzők is úgy vélik, hogy az unió felfüggeszti Magyarország kohéziós támogatásait


A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport befektetők számára Londonban összeállított napi felzárkózó térségi áttekintéseinek szerdai kiadása felidézi, hogy "brüsszeli illetékesek szerint" a magyar kohéziós támogatások felfüggesztése 2013 januárjától lenne esedékes, egy évre, a túlzott magyar államháztartási deficit miatt. A ház londoni elemzői közölték azonban, hogy véleményük szerint a támogatások folyósításának felfüggesztése "messze nem eldöntött tény", és e lépés tényleges megtétele Brüsszel részéről "továbbra is valószínűtlen".


A JP Morgan szakértőinek előrejelzése szerint Magyarországnak 2012 végéig lesz ideje arra, hogy további költségvetési intézkedések bejelentésével elejét vegye az uniós támogatások felfüggesztésének. A cég londoni elemzői azt valószínűsítik, hogy e költségvetési intézkedések az IMF/EU-finanszírozási megállapodás feltételrendszerében is szerepelnek majd. A JP Morgan szerint az EU csak abban az esetben hagyná jóvá a Magyarországnak szóló finanszírozási megállapodást, ha a program olyan államháztartási hiánycélokat jelöl ki, amelyek alapján megszüntethető a Magyarország ellen folytatott túlzottdeficit-eljárás.


Mindezek alapján a JP Morgan londoni felzárkózó piaci közgazdászai úgy vélekedtek szerdai értékelésükben, hogy az EU a kohéziós támogatások felfüggesztésének fenyegetését eszközként fogja használni a finanszírozási csomagról szóló majdani hivatalos tárgyalásokon, de a szankciót végül nem fogja érvénybe léptetni. A cég elemzői megjegyzik, hogy az EU most első ízben alkalmazná ezt az szankciót valamely tagország ellen. A JP Morgan londoni szakértői közölték, hogy várakozásuk szerint májusra vagy júniusra állhat össze a Magyarországnak szánt IMF/EU-finanszírozási csomag.


Az IMF/EU-egyezmény létrejöttének időpontjáról ugyanakkor eltérő előrejelzések vannak forgalomban a londoni elemzői közösségben. A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó térségi közgazdászai nemrég Budapesten tettek tájékozódó látogatást, és erről összeállított minapi elemzésükben közölték: 75 százalék körüli esélyt látnak arra, hogy a megállapodás márciusban vagy áprilisban létrejön.


Egy másik nagy citybeli befektetési bankcsoport, a Barclays Capital londoni szakértői szintén Budapesten jártak, és tárgyalásikról befektetőknek összeállított beszámolójukban "nehéz és elhúzódó" tárgyalássorozatot jósoltak, mivel véleményük szerint a kormány "jórészt elégedett" a hivatali ideje alatt eddig érvényesített gazdaságpolitikával, és "a lehető legkevesebb változtatásra" törekszik.


A Barclays Capital elemzői szerint ez azt jelentheti, hogy a felek esetleg csak több tárgyalási forduló után jutnak megegyezésre.
A cég londoni közgazdászai mindent egybevetve azzal számolnak, hogy a tárgyalások március második felében kezdődnek, és "május előtt nem fejeződnek be". A Barclays Capital elemzői szerint az IMF igazgatótanácsa várhatóan júniusban hoz végleges döntést a programról.

 

Forrás: MTI/atv/Reuters /HÍR PORT24

 

 

2012-02-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite