2019. május 22., szerda - Júlia, Rita
Keresés a tartalomban
ItthonVálságálló, szolidáris és zöld Magyarországot vár az EU-elnökségtől az LMP

Válságálló, szolidáris és zöld Magyarországot vár az EU-elnökségtől az LMP


LMP01Az LMP azt várja a magyar EU-elnökségtől, hogy Magyarország és Európa válságálló, szolidáris és zöld legyen - mondta az MTI-nek nyilatkozva a párt választmányi szóvivője.


Tordai Bence hozzátette, elvárásaik kapcsán nem csak fél évre tekintenek előre, mert azok a folyamatok, amelyek a következő hat hónapban elindulhatnak, hosszabb távra, akár tíz évre is meghatározhatják az unió és az ország fejlődését.
Az általa említett három fő értéket vázolva, a válságállóságot úgy jellemezte, hogy a gazdaságban be kell állnia egy zöld fordulatnak és meg kell kezdődnie a zöld munkahelyteremtésnek. Hangsúlyozta, hogy a gazdasági válság egyik legfőbb hatása a munkahelyek elvesztése volt, ezért ők olyan "jövőálló" munkahelyek megteremtését várják, amelyek a fenntarthatóságot segítik elő és egyúttal esélyt jelentenek az alacsony képzettségűeknek.


A téma kapcsán kitért arra is, hogy az EU-nak el kellene készítenie egy pénzügyi szabályozási keretet és kontrollálnia kell a spekulációs vagy "forró tőkék" mozgását. Ezt utóbbi problémát egy uniós összefogással elkészülő, a nemzetközi átutalásokra kivetett adóval orvosolnák.
A szóvivő a válságállóság kapcsán felhívta a figyelmet az energiaproblémára és a klímakérdésre is. Szavai szerint a cancúni klímacsúcs felemás eredményei miatt fontos, hogy Európa ambiciózus célokat tűzzön ki maga elé és ezeket meg is valósítsa. Felhívta a figyelmet a természeti erőforrások végességére és az energiafüggőségre. Hozzátette, a gazdasági versenyképesség is azt indokolja, hogy csökkentsük az energiafelhasználást valamint az üvegházhatást előidéző gázok kibocsátását.


A szolidaritásra áttérve elsőként említette a romastratégiát. Hangsúlyozta, hogy ez nemcsak a romákat, hanem általában a szegényeket is célozza, mert a legfontosabb pontjai a korai illetve a minőségi oktatásra valamint a mindenki számára elérhető közszolgáltatásokra vonatkoznak. Emellett fontosnak nevezte, hogy a korábban onnan kirekesztett csoportok visszataláljanak a munkaerőpiacra. Kiemelte, előrelépésre van szükség a nők gazdasági egyenlőségének kérdésében is. A szolidaritás harmadik megnyilvánulásának nevezte a balkáni bővítést és a keleti partnerségi programot. Közölte, az LMP azt szeretné, ha a balkáni térség belátható időn belül az unió tagjává válhatna. Tordai Bence megjegyezte, hogy a keleti partnerségi programhoz tartozó országok, például Ukrajna Moldova, és Fehéroroszország esetében kevésbé egyértelmű a helyzet, de fontos hogy ezek az államok is támogatást kapjanak.


Harmadik kiemelt elvárásukról, a zöld átalakulásról azt mondta, szeretnék, ha elkezdődne a gondolkodás a 2014-2020-as európai költségvetésről. Az LMP szerint fontos, hogy az uniós büdzsét egy "zöld, fenntarthatósági szemlélet hassa át", mert hiába fogalmaznak meg zöld célokat, ha azokat a támogatások elosztásánál nem veszik figyelembe. A vörösiszapömlés miatt felhívta figyelmet, hogy előtérbe került a felelős ipari termelés kérdése is. A szóvivő úgy vélte, hogy ez európai szintű szabályozást igényel, mert a környezeti kockázatok sok esetben átnyúlnak a határokon. A prioritások között említette a Duna-stratégiát, amelynek során az LMP a biodiverzitás, az ökológiai minőség megőrzése mellett áll majd ki. Kijelentette, nem szeretnék, ha energetikai vagy például közlekedési szempontok felülírnák ezeket.


Végül Magyarországra vonatkoztatva közölte, el akarják érni, hogy a sajtó szabadsága ne sérüljön, bár véleménye szerint ebben az ügyben nem az EU-elnökség adta eszközök a legfontosabbak.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-01-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite