2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
BulvárVáltozások a brit királyi öröklési szabályozásban

Változások a brit királyi öröklési szabályozásban

Kate Middleton és Vilmos herceg hamarosan elérhetik az egyik legrégebbi brit alkotmányos szabály érvénytelenítését, miután a brit királynő bejelentette, hogy meg akarja változtatni a királyi öröklési jogszabályt.

Vilmos herceg

A módosítás után véget ér a jelenlegi királyi öröklési rendszer, mely kimondja, hogy az elsőszülött fiú gyermek automatikusan örökölheti a trónt, még akkor is, ha már van nővére, tájékoztat a contactmusic.com .

Az új törvénynek köszönhetően, ha Vilmos herceg és Kate hercegnőnek elsőszülött gyermekük - akár fiú, akár lány - automatikusan a trónörökös lesz.

A Daily Mail bulvárlap szerin, II Erzsébet a brit parlament szerdai ülésén elmondott beszédében felkérte a kormányt, hogy vezessék be a törvényjavaslatot, mellyel megszüntetné az 1688-tól hatályos szabályt.

Kate Middleton 2011 áprilisában ment feleségül Vilmos herceghez egy pazar ceremónia keretében. Ő az aki „javított" a királyi család megítélésében, a „sötét évek" után melyek Károly és Diana vallásával kezdődtek.

esküvő01

A frigy mesekönyvekbe illő előzmények után köttetett, példázva, hogy egy kis faluban élő, szerény családban felnőtt leány néha valóban ráakadhat élete hercegére. Vilmos herceg Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, II. Erzsébet királynő unokája, aki édesapja után a második a brit trónutódlási sorban. Kate Middleton ugyanakkor közrendi családban nevelkedett, édesanyja, Carole a British Airways légiutas-kísérője volt, Michael Middleton, az apa ugyanennél a légitársaságnál töltött be forgalomirányítói állást.

Igaz ugyanakkor az is, hogy a hercegi hitves szülei az utóbbi években igen sikeres családi vállalkozást fejlesztettek ki. Cégük, amely gyermekzsúr-kellékek internetes forgalmazásával foglalkozik, Middletonékat mára milliomossá tette.

Kevés híja volt azonban, hogy a tündérmeséből ne legyen semmi. Vilmos ugyanis - általános megdöbbenésre - öt éve szakított kedvesével, akkori bulvársajtóbeli pletykák szerint azért, mert "megijedt" a házasság gondolatától. A mosolyszünet mindazonáltal alig két hónapig tartott, és az ifjú herceg sikeresen visszakönyörögte magát Kate kegyeibe.

Így is eltartott tíz évig, mire Vilmos rászánta magát a boldogító igen kimondására. A herceg 2001-ben ismerkedett meg Kate Middletonnal a skóciai St. Andrews egyetemén, és a házassági találgatások attól a pillanattól kezdve keringtek, hogy nyilvánvalóvá vált a kapcsolat komoly jellege.

A Woolworths, az egykori patinás brit áruházlánc például már 2006 karácsonyára legyártatott 25 ezer bögrét, 12 ezer tányért és 15 ezer szalvétát Vilmos és Kate "eljegyzési" portréjával. A Woolworths nem sokkal ezután tönkrement, a várva várt eljegyzési bejelentés pedig csak négy évvel később, 2010 novemberében hangzott el.

A brit bulvársajtó az idő múltával egyre gyakrabban illette a hercegi kedvest a "Waity Katie" becenévvel - "wait" angolul: várni, várakozni -, elismeréssel adózva Kate türelmének, egyben kimondatlanul, de érezhetően megróva Vilmost a hosszas habozásért.

Vilmos és Kate Middleton házassága azonban a brit monarchia utóbbi évtizedeinek legnagyobb sikersztorija. Az ősi londoni koronázó templomban, a Westminster apátságban tartott ceremónia élő közvetítését óvatos becslések szerint is kétmilliárd néző követte figyelemmel világszerte - ez volt minden idők legnagyobb nézettségű globális tévéközvetítése -, Kate pedig, akinek a királynő a menyegző után a Cambridge hercegnője címet adományozta, azóta igazi világsztárrá vált, akinek minden nyilvános megjelenése ugyancsak globális médiaesemény.

Az udvar azonban jól láthatóan ügyel arra is, hogy Katalin hercegnőt megvédje attól a médiaüldöztetéstől, amelytől Vilmos néhai édesanyja, Diana hercegnő annyit szenvedett. Az esküvő óta eltelt egy évben Katalinnak összesen ötven hivatalos nyilvános programja volt; Diana a Károllyal 1981-ben kötött frigy utáni első esztendőben 170 programot teljesített.

Az udvar és az alattvalók egyaránt abban reménykednek, hogy Vilmos és Katalin házassága másban sem fog hasonlítani a herceg szüleinek zajos és nyilvános házasságtörési botrányokkal kísért, végül válásba, majd tragédiába torkollt házasságára. Mindenki emlékszik még arra a példátlan, világszerte döbbenettel figyelt, 1995-ben sugárzott BBC-interjúra, amelyben Diana felfedte: tudja, hogy férje megcsalja őt ifjúkori kedvesével. Híressé vált, keserű félmosollyal odavetett mondata - "kicsit zsúfolt ez a házasság, mivel hárman vagyunk benne" - azóta is szállóige a brit sajtóban.


Forrás: MTI/ HÍR PORT24/MEDIAFAX

 

 

2012-05-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite