2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeVáltozik a parkolás rendje májustól Salgótarjánban

Változik a parkolás rendje májustól Salgótarjánban


Kiterjesztik a fizetőparkoló övezeteket Salgótarjánban, ezzel együtt kedvezményeket is bevezetnek - határozott a közgyűlés csütörtökön. Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz) polgármester elmondta, hogy sok lakossági észrevétel érkezett a 2011 februárjában elfogadott rendelethez, ezért azt újra áttekintették.

parkolas


Az új rendelet tavaly szeptembertől vezették volna be, de a határidőt előbb januárra, majd áprilisra tolták ki, most pedig májusra. A polgármester hangsúlyozta: az új változat értelmében kedvezményeket kapnak a Salgótarjánban bejelentett lakcímmel és munkahellyel rendelkezők. Azoknak, akik nem a városban laknak, 50 ezer forintba kerül majd az éves bérlet, a salgótarjániak viszont 15 ezer forintot kell fizetniük ugyanezért. Csökkentik az óránkénti díjat is: az I. övezetben 250 helyett 150, a II. övezetben 200 helyett 100 forint lesz az egyórányi parkolás díja.


Eredetileg a lakások előtt parkoltatott autókra is bérletet kellett volna venni, ez végül ingyenes lesz, csak a második autó után kell fizetni évi négyezer forintot. A fizetőszektorban dolgozó salgótarjániak évi négyezres, a nem salgótarjániak évi 15 ezres forintos bérletet vehetnek. Új elemként került a rendeletbe, hogy ingyen parkolhatnak a 100. véradásért emléklappal rendelkező salgótarjáni lakosok.


A rendeletet csak a városvezető Fidesz-KDNP képviselői fogadták el, az ellenzéki MSZP továbbra is élesen támadta a javaslatot. A szocialisták véleménye szerint az enyhébb változat is nagyon rossz döntés, és nem hiszik, hogy a salgótarjániak ezt segítségként fogják értékelni. Dóra Ottó, az MSZP frakcióvezetője kifejtette: az eredeti rendelet még nyereséggel számolt, de az új határozat már az önkormányzatot sem segíti, miközben a városlakókat sújtja. Fenyvesi Gábor (Fidesz) alpolgármester közölte: megérti az ellenérzéseket, és ő is biztos abban, hogy a finomításoktól nem lesz népszerűbb a rendelet, de a városnak bevételre van szüksége.


Tavaly februárban a közgyűlés kötelezettséget vállalt arra, hogy a bevételt a működési hitel visszafizetésére fordítja. Székyné Sztrémi Melinda csütörtökön arról tájékoztatta a képviselőket, hogy a befolyó összeg egy elkülönített alapba kerül, azt útfelújításokra fordítják az érintett övezetekben. Mint mondta: előzetes számítás szerint évi 30 millió forint lesz a tiszta haszon. Tavaly februárban 100 millió forintos bevételre számítottak. Az új parkolási rend bevezetésére 150 millió forintot költ az önkormányzat, a rendszer üzemeltetése évi 56 millió forintba kerül.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-03-29

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite