2019. április 24., szerda - György
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeVárfesztivál a történelmi Nógrád megyében

Várfesztivál a történelmi Nógrád megyében


Két Nógrád megyei és egy dél-szlovákiai várat kapcsol össze az idén már hetedik alkalommal megrendezett Várfesztivál; az egykori nógrádi végvárak területén június 21. és 27. között zajló programsorozatban a zene és a tánc lesz meghatározó.

fulekvara


Ez lesz az első év, amikor a cím elnyerése után már a közös szlovák-magyar terület, a Novohrad-Nógrád Geopark ad helyet a rendezvénysorozatnak.

A távol-kelet világa is megjelenik az események sorában, hiszen a japán fametszetek kiállítása mindvégig látható lesz, és Indiából is érkezik folklórzenekar, a Bhangra Folk Dance Gruop, de bemutatják a helyi értékeket is, így például koncertet ad Matuz Csilla salgótarjáni orgonaművész, színházi előadást mutat be a Vertich Színpad és térzenét a Salgótarjáni Koncert Fúvószenekar.

Lesz a fesztiválon Szentivánéji Táncvarázslat az indiai csoport mellett a Medalion Táncegyüttes és a Mokányos Együttes fellépésével Salgótarján főterén, Salgóbányán koncertet ad a Szironta Csengettyűegyüttes, Somoskő várában középkori zenét ad elő a Kecskés Együttes, több helyszínen szórakoztatja zenés mesejátékkal a kicsiket a Katáng Együttes. A Corvina Consort középkori és reneszánsz egyházi művekből ad koncertet Somoskőújfalu katolikus templomában, Salgóbányán pedig kézművesvásár és lovasbemutató várja a vendégeket.

Fülek várában 26-án és 27-én rendezik a fesztivál keretében a XI. Történelmi várjátékokat. Szombaton kerül sor a nemzetközi történelmi íjászversenyre, amelyen a legjobbak a Nógrád íjásza és a Füleki vár védője rangot nyerhetik el.

Vasárnap várjátékoknak ad helyet Fülek vára, lesz fegyver- és solymászbemutató, lovagi torna páncélos lovagokkal, a tavalyi ökörsütés után idén a hal- és vadételek fesztiválját rendezik meg.

 

Forrás: HÍR PORT24

 

2010-06-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite