2019. június 19., szerda - Gyárfás
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeVárfesztivál a történelmi Nógrád megye területén

Várfesztivál a történelmi Nógrád megye területén


Nógrád megye és Szlovákia területén, Salgó, Somoskő és Fülek várainál rendezik meg csütörtöktől a VIII. Várfesztivált; a vasárnapig tartó programsorozatban lesz várjáték, gasztronómia, zene, színház.

Füleki vár


Csütörtökön a Rónai Művésztelep alkotóinak kiállítás-megnyitója lesz a fesztivál nyitóeseménye a Salgó Hotelben, ezt Rák Béla gitárművész koncertje követi, "Miért nem csináljuk ezt gyakrabban..." címmel pedig Zsadon Andrea és Szolnoki Tibor ad operettestet a Medves Hotelben - hangzott el azon a keddi salgótarjáni sajtótájékoztatón, amelyet Fenyvesi Gábor, a város alpolgármestere és Torják Vilmos főszervező tartott.


A péntek a zene napja lesz: a somoskőújfalui római katolikus templomban rendezett orgonahangversenyt térzene követi Salgótarján belvárosában, majd Marokkói éjszaka című estjén a Chalaban együttes játszik világzenét.
Nemzetközi Történelmi Íjászversenyen vehetnek részt a látogatók szombaton Fülek várában, ezzel párhuzamosan zajlik a Salgói Juniális vetélkedőkkel, kézműves vásárral Salgóbányán. Ezen a napon Salgóbányán a Ziránó Bábszínház tart előadásokat gyerekeknek, Somoskőújfalun a mátraszelei színjátszók mutatják be a Vásári komédiák című előadást. A vasárnapi zárónapon régi mesterségeket idéz a Somoskői Juniális, a faluban délután ad koncertet a salgótarjáni dixieland fesztiválok egyik kedvenc fellépője, a Hot Jazz Band, míg Füleken lovagi tornával, fegyver- és solymászbemutatóval, valamint a történelmi és palóc ételek fesztiváljával várják a várjátékok vendégeit.

 

somoskoivar


A kísérőrendezvények között állandó kiállításokat szerveztek: Kováts Nikoletta festményei és grafikái Kínát viszik közelebb a látogatókhoz, a történelmet idézi a Kacsics Várak Nógrádban című tárlat, Kézfogás címmel pedig azt a közös kiállítást rendezik meg, amelyen egy felvidéki és egy salgótarjáni intézmény, a füleki és a salgótarjáni művészeti iskola képzőművész növendékei mutatkoznak be.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-06-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite