2020. július 2., csütörtök - Ottó
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedVarga: a kormánynak nem érdeke a tartós forintgyengülés

Varga: a kormánynak nem érdeke a tartós forintgyengülés


A jelenlegi forintgyengülés ugyan átmenetinek tekinthető Varga Mihály szerint, de a kormány nem érdekelt az árfolyam tartós gyengülésében, és ha szükséges, reagálni fog.

Varga Mihály001


Az új nemzetgazdasági miniszter beiktatása utáni első sajtótájékoztatón, hétfőn Budapesten azt mondta: a forint jelenlegi gyengülése átmenetinek tekinthető, kormányzati reakció csak akkor szükséges, ha az árfolyam tartósan és jelentősen tér el a költségvetésben szereplő 285 forintos euróárfolyam-szinttől. Utóbbit a kormányzati gondolkodás és gazdaságpolitika egyik "horgonyának" nevezte.


Úgy fogalmazott: a devizapiaci hullámzást mindig "az élet hozza magával"; van amikor belső, van amikor külső okai vannak. Az elmúlt két évben az átmeneti árfolyam-ingadozások után a piac mindig megnyugodott és visszakorrigált abba a tartományba, ahova a kormány azt tervezte - mondta, hozzátéve, hogy most is ezt várja. "Adjunk egy kis időt a forintnak" - fogalmazott.


Leszögezte: miniszterként a rövid távú devizapiaci ingadozásokkal nem kíván foglalkozni, a kormány cselekvőképes, ha kell, reagál. Mint mondta, a kormány parlamenti többsége jelentős, ami mindenképpen akcióképességet ad a kormánynak, hogy, ha szükségét látja, be tudjon avatkozni.


Varga Mihály elmondta: a kormányzat január közepe óta aktívan foglalkozik gazdaságpolitikai kérdésekkel, és folyamatosan mérlegeli, hogy a gazdasági folyamatok eltérnek-e a költségvetésben szereplő pályától. "Rendelkezünk azzal a tervvel, A-tervvel, B-tervvel, C-tervvel, ami ahhoz szükséges, hogy ilyenkor használjuk azokat az eszközöket, amelyek a piaci bizalom stabilizálásához szükségesek" - fogalmazott.


A tárcavezető leszögezte: pénzügyminiszterként, majd az IMF-tárgyalásokért felelős miniszterként elég sok olyan eszközt gyűjtött össze, amit, ha szükséges, akkor alkalmazni lehet. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az a fajta kitettség, amellyel az ország jelenleg rendelkezik - nemcsak az államadósság, hanem a lakosság és a vállalatok eladósodottsága tekintetében - a kormányt nem teszi érdekeltté abban, hogy a forint tartósan gyengüljön.


Elmondta: a kormány ezért csökkentette az államadósságot és az államháztartási hiányt, továbbá ezért vezetett be olyan intézkedéseket, amelyek csökkentették a lakossági és önkormányzati adósságszintet. "Ebbe a logikai folyamatba nem illik bele az, hogy a forint árfolyama tartósan gyengüljön" - mondta.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2013-03-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite