2019. május 22., szerda - Júlia, Rita
Keresés a tartalomban
ItthonVarga: a mindennapi életben is kezd érződni a gazdasági növekedés hatása

Varga: a mindennapi életben is kezd érződni a gazdasági növekedés hatása


A gazdaság elmozdult a holtpontról, fordulat történt ebben az évben, a növekedés egyre stabilabbá válik, és ennek a mindennapi életben is kezd érződni a hatása - mondta a nemzetgazdasági miniszter az M1 Ma Reggel című műsorában szerdán.

Varga Mihály001


Varga Mihály hangsúlyozta, a magyar gazdaság egyre jobban teljesít, és a költségvetés bevételei is jobban alakulnak. Az infláció szintje történelmi mélyponton van, a '70-es évek elejét idézi, emiatt az első félévben a bevételek kisebb mértékben folytak be. Az év második felében a lakossági fogyasztás egyre inkább kezd magára találni, és az adóbevételek is jobban, pontosabban folynak be, a második félév tehát jobb, mint az első - közölte a nemzetgazdasági miniszter.


Varga Mihály "vicc kategóriának" nevezte, hogy Magyarországot még mindig a "bóvli" kategóriában tartják nyilván hitelminősítők, megemlítve, hogy novemberben is öt-hatszoros túljegyzése volt a magyar állampapíroknak. A miniszter közölte: bízik benne, hogy a jövő évben elindulnak a felminősítések.


A nettó átlagkeresetek várhatóan 4-5 százalék között nőnek majd 2013-ban, így az alacsony infláció mellett többet lehet költeni fogyasztásra vagy többet lehet megtakarítani, ez mindenképpen jó a háztartásoknak - emelte ki a miniszter, hozzátéve, hogy ennek a jelei tapasztalhatók az év második felében. A jövő évre prognosztizált 2,4 százalékos inflációval kapcsolatban Varga Mihály azt mondta: nemcsak a rezsicsökkentés húzza le az infláció szintjét, a többi termék és szolgáltatás árváltozásai is általában jóval 3 százalék alatt vannak.


A rezsicsökkentés nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy 1 százalék alá esett az infláció, de ha ez a hatás "kifut", akkor sem "száll el" az infláció, akkor is az éves átlagos 2,4 százalékos inflációs mértékkel lehet számolni - fogalmazott a miniszter. A kormány át akarja szervezi az európai uniós támogatások felhasználásának rendszerét. Néhány héten belül létrejönnek azok az intézmények, struktúrák, amelyen keresztül ugyanolyan gyorsan lehet felhasználni a pénzt, mint az utóbbi időben - közölte a miniszter, utalva arra, hogy többszörösére növekedett az uniós támogatások kifizetésének üteme, ami jó a gazdaságnak, a vállalkozásoknak, az önkormányzatoknak.


A személyi jövedelemadó 10 százalék alá csökkentésével kapcsolatban Varga Mihály megerősítette: ez fontos cél, de csak olyan módosítások képzelhetők el, amelyek a gazdasági növekedéssel párhuzamosan stabilan tartják az államháztartás hiányát. Az első időszak 2015, illetve 2016 lehet, amikor a csökkentést el tudják indítani - közölte.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2013-12-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite