2019. március 21., csütörtök - Klaudia
Keresés a tartalomban
ItthonVarga Mihály: Magyarország kezd növekedési pályára állni

Varga Mihály: Magyarország kezd növekedési pályára állni


Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint Magyarország kezd növekedési pályára állni. A nemzetgazdasági miniszter ezt a kormany.hu portálnak nyilatkozta az első negyedéves GDP-adat közzététele után, hozzátéve: azok a stabilizációs lépések, amelyek az elmúlt években történtek, meghozták az eredményüket.

Varga Mihály001


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölte: a bruttó hazai termék (GDP) az első negyedévben 0,7 százalékkal nőtt a múlt év negyedik negyedévéhez képest a szezonális és naptárhatásoktól tisztított adatok szerint, az előző év hasonló időszakához képest 0,9 százalékkal, a naptárhatással kiigazított adat szerint 0,3 százalékkal csökkent. Elemzők átlagosan 1,3 százalékos éves visszaesést és 0,1 százalékos negyedéves növekedést vártak a felülvizsgált negyedik negyedévi 1,7 százalékos éves és 0,4 százalékos negyedéves csökkenés után.


A nemzetgazdasági miniszter elmondta: annak a várakozásnak megfelelően alakulnak a magyar gazdaság növekedési mutatói, amelyeket a kormány még 2012 végén jelzett. A kabinet szerint az idei év első felében egy lassabb növekedési ütem, a második félévben pedig egyre gyorsuló növekedés várható - tette hozzá a miniszter. Varga Mihály kiemelte: ha valaki a első negyedéves számokat összeveti az előző negyedév adatával, látható, hogy "Magyarország jön ki a recesszióból, Magyarország kezd egy növekedési pályára állni".


Elmondta: a Központi Statisztikai Hivatal a gazdasági növekedés részletes adatait később adja ki, de az már most látszik, hogy a mezőgazdaság, az ipari termelés és az építőipar azok az ágazatok, amelyek alapvetően segítették a gazdasági növekedést. Hozzátette, hogy reményeik szerint a növekedéshez idén más tényezők is hozzájárulnak majd.


A nemzetgazdasági miniszter rámutatott: a kormány és a Magyar Nemzeti Bank együttműködésében olyan hitelbővítő program indult el, amely jelentősen segíteni fogja a kis- és középvállalkozások fejlesztéseit, beruházásait, munkahelyteremtését. Varga Mihály az M1 Híradó című műsorának azt mondta: a kormány számolt azzal, hogy kedvezően alakul a gazdaság első negyedévi teljesítménye.


A nemzetgazdasági miniszter szerint az első félévben még gyengébb gazdasági növekedési ütem várható, de a második félévben várhatóan már erőteljesebben javul a gazdaság teljesítménye, így az év egészében akár az 1 százalékot is meghaladhatja a GDP növekedése. A mostani adatok egyelőre nem befolyásolják a kormány múlt héten bejelentett gazdasági intézkedéseit.


"Azt tudom mondani, hogy ha a kormány ezt a döntését át kívánja értékelni, akkor erre nyilván csak nyáron kerülhet sor" - mondta Varga Mihály.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2013-05-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite