2019. április 21., - Konrád
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedVarga Mihály: szó sincs túlzottdeficit-eljárásról

Varga Mihály: szó sincs túlzottdeficit-eljárásról


Szó sincs arról, hogy Magyarország ellen túlzottdeficit-eljárás indulna - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter újságíróknak szerdán a Magyar Kézműves Remek díjak átadó ünnepségét megelőzően, Budapesten.

Varga Mihály0103


Az Európai Bizottság kedden úgy ítélte meg, hogy Magyarországnak valószínűleg további pénzügyi konszolidációs erőfeszítést kell tennie azért, hogy a kívánatos ütemben folytatódjon az eladósodottság csökkentése, és ezáltal elkerülhető legyen a túlzottdeficit-eljárás ismételt megindítása jövő tavasszal. A brüsszeli bizottság azután tette közzé jelentését, hogy munkatársai június 24. és 27. között Magyarországon tájékozódtak a gazdaságpolitikai fejleményekről.


A bizottsági munkatársak jelentése szerint Magyarországnak a szerkezeti reformok ösztönzésével erősítenie kell a középtávú növekedési kilátásokat. Ennek keretében "szilárd és kiegyensúlyozottabb társasági adórendszerre" van szükség, ide értve egyebek között a torzító hatású szektorális adók kivezetését, valamint - a foglalkoztatás ösztönzése érdekében - az alacsony jövedelműek adóékjének csökkentését.


A miniszter emlékeztetett: az Európai Unióval évek óta meglévő viták vannak. Varga Mihály kifejtette: Magyarország világosan elmondta, hogy a közteherviselést átalakította, másfajta rendszer van, ebben szempont a különadók működtetése.


Hozzátette: a közfoglalkoztatás továbbviteléhez a magyar kormány ragaszkodni fog, nem segélyt, hanem munkalehetőséget kíván adni az embereknek. A magyar kormány ragaszkodik azokhoz a lépésekhez, amelyek az elmúlt évben eredményre vezettek - mondta Varga Mihály és megerősítette, nem számít arra, hogy az Európai Bizottság túlzott deficiteljárást indítana az ország ellen.


Londoni pénzügyi elemzők szerdai véleménye szerint kedvező költségvetési hatásai lehetnek annak, hogy az Európai Bizottság felvetette a túlzottdeficit-eljárás újbóli elkezdését Magyarországgal szemben. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) szerdai értékelése szerint a bizottsági felvetés "nem néz ki jól, de valójában pozitív". A ház szerint ugyanis a túlzottdeficit-eljárás fenyegetése a legerősebb ösztönző a magyar költségvetés rendben tartására.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2014-07-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite