2019. június 20., csütörtök - Rafael
Keresés a tartalomban
ItthonVárhatóan szombat reggel éri el Budapestet a vörösiszap

Várhatóan szombat reggel éri el Budapestet a vörösiszap


dunaVárhatóan szombat reggel éri el a Dunában Budapestet a vörösiszaptól "szennyezett csóva", amelynek ph értéke folyamatosan hígul - adta hírül a Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság, a vörösiszap-katasztrófával foglalkozó honlapján.


A környezetvédelmi felügyelőség szakemberei a fővárosban folyamatosan vizsgálják a Duna vizéből vett mintákat, amin vízminőségi ellenőrzést és értékeléseket végeznek. Hozzátették: a Duna pH értéke mára 8 körülire csökkent, így nem kell számolni vízminőségi problémákkal, valamint egészségkárosító hatásokkal.
A közlemény szerint a Duna élővilága nincs veszélyben, mivel a hatékony védekezésnek köszönhetően már csak egy szennyezett csóva jutott el a folyóig, ez pedig olyan csekély mennyiség, hogy már nem okoz szennyezést. A csóva a Dunában csütörtökön este 10 órakor érte el Komáromot - írták. Az abból vett mintában a víz pH-értéke 8,5 volt, ami normál 8,1-es pH-értékhez képest emelkedést jelentett.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság péntek este az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint viszont 18.00 órakor a Duna vizének ph értéke Komáromnál már csak 8,22 volt, míg a Marcal folyóé a duzzasztógátnál 8,52 volt.
A Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság közlése szerint kedden kora hajnaltól a Marcal vízminőségének védelméért gipszet és bioecetsavat juttattak folyóba, hogy csökkentsék víz lúgos kémhatását. Pénteken ezt légi szórással is kiegészítették.
Az eddig felhasznált gipsz mennyisége elérte a négyezer tonnát és további nyolcezer tonna szállítása van folyamatban. A mentésben pedig jelenleg is 400 ezer ember és több száz munkagép vesz részt - írták.
Pintér Sándor belügyminiszter péntek délelőtt rendkívüli, nemzetközi sajtótájékoztatón, Budapesten jelentette be, hogy a Kolontár melletti tározóból kiömlött vörösiszap nem veszélyezteti az ivóvíz minőségét, mivel a szennyeződést sikerült a felszínen mentesíteni. Hangsúlyozta, a vörösiszap-szennyeződés pH-értéke 9 alá csökkent a Dunába érve, így az megítélésük szerint semmilyen biológiai katasztrófát nem fog okozni.
Emellett tájékoztatott arról is, hogy aki felajánlást szeretne tenni, keresse a felajanlas@katved.hu e-mail címen. Péntek délutántól működik a vorosiszap.bm.hu honlap is, ahol az összes fontos információt meg lehet találni.

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-10-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite