2019. július 22., hétfő - Magdolna
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeVárosfejlesztési fórumok: közös gondolkodás Salgótarján jövőjéről

Városfejlesztési fórumok: közös gondolkodás Salgótarján jövőjéről

2015. március 31-én a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban kezdődött és április 24-én a József Attila Művelődési és Konferencia Központban ért véget a tíz állomásból álló városfejlesztési fórumsorozat, melynek célja a Salgótarjánnak a 2014-2020 közötti Európai Unió-s költségvetési ciklusban rendelkezésére álló 9,2 milliárd forintos uniós fejlesztési források felhasználásának megvitatása, a vélemények összegyűjtése volt. A fórumokon Dóra Ottó polgármester minden helyszínen rövid áttekintést adott Salgótarján mindennapjairól, a fejlődés lehetséges útjairól.

forumst

Az elmúlt hónapokban megkezdett új projektekkel, konkrét tervekkel kapcsolatban a polgármester tájékoztatóiban elhangzott: megvalósult a somlyói és a gyurtyánosi szeméttelep rekultivációja, és a hulladékgazdálkodás fejlesztése során a térségben mintegy 4,5 milliárd forintos beruházás keretében korszerűsödik a lakossági szemétszállítás. Májusban kezdődik a város közvilágításának felújítása is, a költséghatékony lámpatestek kihelyezésével a város évente 15-20 millió forintot takaríthat majd meg. A „közérzetjavító" beruházások közül a TESCO-híd már megkezdett építése - melyet az áruházlánc saját költségén végez el - és a BRG telkén várhatóan a nyáron kezdődő Lidl Áruház építése szerepel még a közeljövő munkálatai között.

Az érdeklődők megtudhatták: országosan készül a Településfejlesztési Operatív Program, melynek keretében a város mintegy 9,2 milliárd forintnyi összegre pályázhat 2020-ig. Ezek a pályázatok még nem jelentek meg, így a konkrét pályázatokról nem, csak szándékokról hallhattak a fórumok résztvevői. A legfontosabb cél: ipari fejlesztésekkel - zöld- és barnamezős beruházásokkal - szeretné az önkormányzat idecsábítani a befektetőket. Bár az önkormányzatnak kevés a saját területe zöldmezős beruházásra, de van a városban több olyan lehetőség - például a volt öblösüveggyár és a síküveggyár egy részének, valamint a hőerőműnek és a jelenleg felszámolás alatt álló Acélgyárnak - a területe, ahol új üzemek létesülhetnének. A város egészét tekintve az uniós források felhasználásával képzelhető el a helyi tömegközlekedés színvonalának javítása, az ivóvízhálózat korszerűsítése, önkormányzati intézmények - óvodák, iskolák - és közterületi utak felújítása, turisztikai fejlesztések a Dolinkában és a Tóstrandon. Az önkormányzat pályázati forrásból, és a kerékpárutat is szeretné „elvezetni" az országhatárig. Ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy a gazdaságfejlesztésre fordítható uniós forrásokból az önkormányzat nem építhet például strandot és szállodát, gyárépítést és gyárvásárlást sem valósíthat meg. Ezek mind a vállalkozási szférát érintő fejlesztési kérdések.

Nem szokványos lakossági fórumok voltak a tíz helyszínen. Bár az utak állapota, a munkahelyteremtés, a tömegközlekedés helyzete, a közbiztonság, a sport, az oktatás, a parkolás szinte minden helyszínen szóba került, az építő ötleteket tartalmazó párbeszédek azt mutatják, hogy egyre több Salgótarjánban élő embernek fontos a város jövője.

Összegzésként megállapítható: a fórumokon elhangzott javaslatok, ötletek és észrevételek használhatóak lesznek a fejlesztési elképzelések megvalósításában - amiért külön köszönet a Salgótarjánban élő, a várossal együtt lélegző és a salgótarjániak jövőjéért tenni szándékozó embereknek.


Forrás: Salgotarjan.hu/ Nógrád24

 

 

2015-05-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite