2019. július 23., kedd - Lenke
Keresés a tartalomban
ItthonVasárnapig eltakarítják a vörösiszapot Devecserben

Vasárnapig eltakarítják a vörösiszapot Devecserben


devecserVasárnapig el kell takarítani Devecser utcáiról és udvarairól a vörösiszapot, a kármentesítésben katonák és önkéntesek segítik a katasztrófavédőket - hangzott el a Veszprém megyei kisváros polgármesteri hivatala előtt csütörtök reggel tartott eligazításon.


Devecser vörösiszappal elöntött részein mindenütt munkagépek dolgoznak, a kastélykertből három markolóval pakolják teherautókra az ajkai zagytározóból majd három hete kiömlött veszélyes anyagot, amely a település 21 utcájában csaknem háromszáz házat tett átmenetileg, vagy véglegesen lakhatatlanná - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.
A szennyezett utcák házai elől elbontották a kerítéseket, az udvarokat gipsszel felszórták, de még mindig vannak olyan utcák, ahol nem lehet közlekedni. A kisváros mélyebben fekvő területeinek egyes részein még méteres magasságban áll a vörösiszap. A lezárt utcák kereszteződéseiben és a Devecserbe vezető utakon kora reggel rendőrök ellenőrizték az autósokat, az arra haladókat.
Azt még mindig nem tudni, hogy hány házat kell lebontani a katasztrófa miatt. Tart a kárfelmérés, az adatok egyeztetése, de a megsérült 293 ház fele is megsemmisítésére várhat - mondta Toldi Tamás polgármester. A csütörtök reggeli kármentesítési munkálatok előtt tartott eligazításon elhangzott, hogy a vörösiszap eltakarításával vasárnapra végezni kell, s ehhez a környező településekről több tucatnyi önkéntes, valamint száz katona érkezik segítségül.
A nap folyamán a katasztrófa sújtotta térségbe érkezik a honvédelmi miniszter és a kormányszóvivő, Devecserben és Kolontáron tájékozódnak a kármentesítési munkákról. Hende Csaba Meggyeserdőpusztán átadja a honvédelmi tárca által felújított, az iszapkárosultaknak kiutalt lakásokat, majd Nagy Annával megtekinti a kolontári Torna-patakon katonák közreműködésével épülő híd munkálatait.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-10-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite