2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
ItthonVasárnap tartják az Élet menetét Budapesten

Vasárnap tartják az Élet menetét Budapesten


Vasárnap délután tartják az Élet menetét Budapesten, előtte délelőtt pedig konferenciát rendeznek a holokauszt történetéről és "az Európában és Magyarországon növekvő antiszemitizmusról" - közölte az Élet Menete Alapítvány pénteken az MTI-vel.

eletmenete01


Mint írták, a délelőtti konferencián felszólal Irwin Cotler kanadai volt igazságügy-miniszter, Sandro Gozi, olaszországi alsóházi képviselő, Antonyia Parvanova bolgár EP-képviselő és Konstantinos Karagounis, Görögország igazságügy-miniszter helyettese. Közlésük szerint az Élet menete az Erzsébet híd pesti hídfőjétől indul, ahol beszédet mond Székhelyi József színművész, az Élet Menete Alapítvány egyik alapítója és Hegedűs D. Géza színművész, az alapítvány felügyelőbizottsági tagja.


A hídfőnél Kelemen Zénó szobrászművész Élet menete című szobrát felavatja Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete, Forgács János holokauszt-túlélő, volt auschwitzi fogoly, az Élet Menete Alapítvány önkéntese és Kolos Sára, a Scheiber Sándor Zsidó Gimnázium és Általános Iskola tanulója. Az esemény elején elismerést adnak át Zoltai Gusztávnak, az Élet Menete Alapítvány egyik fővédnökének, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének volt ügyvezető igazgatójának.


Az Élet menete a Keleti pályaudvar parkolójába érkezik, ahol a tervek szerint Simon Perez, Izrael elnöke és Konrád György Kossuth-díjas író videóüzenetben mondja el gondolatait, továbbá beszédet tart Gordon Gábor, az Élet Menete Magyarország Alapítvány elnöke, Éli Rubinstein, a kanadai Élet Menete szervezet nemzetközi igazgatója, Douglas Davidson az Egyesült Államok külügyminisztériumának antiszemitizmus és holokauszt ügyekkel foglalkozó különmegbízott nagykövete, Jobst Bittner evangélikus lelkész, a háborús bűnösök leszármazottainak civil csoportja nevében, illetve Kardos Péter főrabbi. A gyászimát Simon Farkas magyar származású ausztrál főkántor mondja el.


A 600 fős magyar delegáció ezután vonattal indul Auschwitzba. Az Élet menete felvonulását tizenkettedszer tartják meg Budapesten.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2014-04-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite