2019. március 23., szombat - Beáta
Keresés a tartalomban
NagyvilágVéglegesítették a Nabucco jogi kereteit

Véglegesítették a Nabucco jogi kereteit

Aláírták a tranzit országok szakminiszterei és a Nabucco Gas Pipeline International GmbH a projekttámogatási megállapodásokat (PSA) szerdán a törökországi Kayseriben, ezzel véglegesítettek a Nabucco-gázvezeték jogi kereteit - közölte a Nabucco Gas Pipeline International GmbH szerdán.

nabucco


A megállapodások kétoldalú jogi egyezmények, amelyek a Nabucco vállalatokra és az egyes tranzit országok kormányaira vonatkoznak. A közlemény szerint a megállapodások jelentős lépésnek tekinthetők a Nabucco-gázvezeték fejlesztésében.
A megállapodások megerősítik a tranzit-rendszert az uniós és a török jogszabályoknak megfelelően, védelmet nyújtanak az esetleges diszkriminatív jogszabályváltozások esetén, valamint támogatják a jogi és adminisztratív lépéseket a projekt további megvalósításához. A megállapodások aláírása egyben az egyes országok projekt iránti elkötelezettségét is jelzi - írják a közleményben.

A kormányközi megállapodással együtt a projekttámogatási megállapodások aláírása szükséges feltétele a projekt sikeres finanszírozásának. Ezek stabil, hosszú távú szabályozási rendszert teremtenek, amely a nemzetközi hitelezői csoportok által támasztott követelmény volt.

Reinhardt Mitschek, a Nabucco Gas Pipeline International GmbH ügyvezető igazgatója a közlemény szerint azt mondta: "a projekttámogatási megállapodások aláírása újabb jelentős mérföldkő a projektünkben, és megerősíti partnerségünket a tranzit országok kormányaival. A szerdán ülésezett először a Nabucco Politikai Bizottság, amelynek feladata a tranzit országok közötti hatékony koordináció biztosítása. A Nabucco a jövőbeli globális energetikai együttműködés szimbóluma; vállalatokat, fogyasztókat, országokat és kultúrákat köt össze, valamint biztosítja az elkövetkező évtizedekre az ellátás diverzifikálását és biztonságát".

"A részvényesek elkötelezettek a Nabucco gázvezeték iránt és a projekt eddigi előrehaladása bizakodásra ad okot. Az európai gázigény az elkövetkező évtizedben jelentősen nőni fog, és a Nabucco gázvezeték lesz az elsődleges szállítási mód a Kaszpi-tenger térségének gázszállítói számára. A szállítókkal jól haladnak a tárgyalások, és a Nabucco iránti érdeklődés napról napra erősödik" - idézték a közleményben Werner Aulit, a Nabucco Irányító Testületének elnökét, az OMV gázüzletágának vezetőjét.
A Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) 2004. június 24-én jött létre a Nabucco-gázvezeték fejlesztésére, megépítésére és működtetésére. A NIC tulajdonosai a Nabucco részvényesei. A vállalat felelős a gázvezeték fejlesztéséért, megépítéséért, működtetéséért, valamint a kapacitás-kereskedelemért és kapacitás-kiosztásért.

A Nabucco részvényesei az osztrák OMV, a magyar Mol, a román Transgaz, a bolgár Bulgargaz Holding, a török Botas és a német RWE. Minden egyes részvényes egyenlő, 16,67 százalékos részesedéssel rendelkezik a Nabucco Gas Pipeline International GmbH-ban. A gázszállítási szerződések tárgyalásának lebonyolítása a részvényesek felelőssége.
A Nabucco-gázvezeték közvetlenül kapcsolja össze a Kaszpi-tenger térségét és a Közel-Keletet az európai fogyasztói piacokkal. A gázvezeték Törökország keleti határától az ausztriai Baumgartenig húzódik majd, átszelve Bulgáriát, Romániát és Magyarországot.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-06-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite