2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
ItthonVégre - apadnak a folyók északon, van ahol már a homokzsákokat is felszedik

Végre - apadnak a folyók északon, van ahol már a homokzsákokat is felszedik


borsodiarviz02Az országban 1664 kilométeren van védelmi készültség. A Sajó, a Bódva és a Hernád végig apad; ahol a csökkenő vízszint lehetővé teszi, megkezdték a homokzsákok bontását.


Országosan a folyók fővédvonalain 1664 kilométeren van védelmi készültség. Rendkívüli készültségi fokozat van érvényben 130 kilométeren, egyebek közt a Bódván, harmadfokú a készültség 77 kilométeren. Másodfokú védelmi készültség 794 kilométer, elsőfokú 663 kilométer hosszon van érvényben. Az ország mind a 12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatósága védekezik.

A belvízzel elöntött területek nagysága stagnál, jelenleg 160 ezer hektár van víz alatt, ebből 80 ezer hektár a vetés-szántó terület.
A jelenlegi árhullám a Tiszán Tokaj felett tetőzik, lejjebb még árad. Az előrejelzések szerint harmadfokú készültségi szintet elérő, esetleg meghaladó vízállások kialakulására kell számítani a Tiszapalkonya alatti szakaszon. Az árvízvédekezés súlypontja ide tevődött át.

A belvízzel elöntött területek nagysága stagnál, jelenleg 160 ezer hektár van víz alatt, ebből 80 ezer hektár a vetés-szántó terület. A magas mederteltségek miatt a Felső-Tisza vidékén egyes helyeken már a csatornákból is kilépett a víz. A legnagyobb elöntések Borsodban, Felső-Szabolcsban, Közép- és Alsó-Tisza vidékén, a Tiszántúlon és a Körösök vidékén alakultak ki.

Hétfőn északnyugat felől egy időjárási front közelíti meg az országot. A csapadék mennyisége 3-10 milliméter között várható, de a Felső-Tiszán meghaladhatja a 10 millimétert, és helyenként ennél jelentősebb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Az időjárás változékony jellege a hét további napjain is folytatódik, minden nap számítani kell záporokra, zivatarokra. A csapadék naponkénti mennyisége általában 10 milliméter alatt marad, de a Felső-Tiszán még szerdán is 10-15 milliméter közötti területi átlagra lehet számítani.

 

Forrás: MTI/Nógrád24.hu

2010-05-24

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite