2019. június 26., szerda - János
Keresés a tartalomban
ItthonVégső búcsút vett Magyarország Mádl Ferenctől

Végső búcsút vett Magyarország Mádl Ferenctől


Mádl Ferenc május 29-én hunyt el 80 éves korában. Budapesten a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben helyezték örök nyugalomra.

temetes


Végső búcsút vett Magyarország az új évezred első köztársasági elnökétől. Mádl Ferencet Budapesten a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben helyezték örök nyugalomra. A néhai államfőt a sírkert 28-as számú parcellája első sorának 40. sírhelyén temették el.
Mádl Ferenc 2000 és 2005 között volt Magyarország köztársasági elnöke. Május 29-én hunyt el 80 éves korában.

 

temetes04


Schmitt köszönetet mondott a Mádl Ferencnek


Erős jellemű embernek nevezte elhunyt elődjét Schmitt Pál államfő Mádl Ferenc volt köztársasági elnök keddi budapesti temetésén. A köztársasági elnök azt mondta, hogy Mádl Ferenc azok közé tartozott, akik a saját sorsukon túl egy nemzetnek adnak belső tartást, jövőt remélő szilárdságot.

 

temetes03


A néhai államfő ilyen erős jellemű ember volt, aki műveltségével, erkölcsi nagyságával, szolgálatkész életével állandóságot tudott teremteni maga körül: az értékek bizonyosságát - jelentette ki Schmitt Pál. Mádl Ferenccel kapcsolatban szinte senki sem felejti el megemlíteni mindenen átsugárzó derűjét, közvetlen emberségét. Nem csak a pulpitusról hirdette, naponta kipróbálta, hogy két ember között a legrövidebb út tényleg egy mosoly - tette hozzá. A köztársasági elnök búcsúbeszéde zárásaként az utódok nevében megköszönte a néhai államfő életművét, példamutatását, szellemi és erkölcsi hagyatékát.

 

temetes01


Király Miklós: a néhai államfő a szelíd erő politikusa volt


Mádl Ferenc a szelíd erő politikusa volt, az átfogó műveltségből, felelős mérlegelésből, a hivatás iránti alázatból, évtizedes külföldi és hazai tapasztalatokból, jóakaratból és szeretetből építkező szelíd erőé - mondta Király Miklós, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának dékánja. "Ezért is tudta államfőként egész nemzetét hitelesen képviselni. Ugyanakkor az alapvető értékek védelmében a nagy elvi kérdésekben szilárd és hajlíthatatlan volt, lett légyen szó akár az Országgyűlés által elfogadott törvények Alkotmánybíróság elé viteléről" - tette hozzá.

 

temetes02


Granasztói: Mádl Ferenc igazodási pont volt


Granasztói György történész igazodási pontnak nevezte Mádl Ferenc volt államfőt a néhai elnök keddi budapesti temetésén. Igazodási pont volt, ezért ragaszkodnak hozzá olyan sokan az országban - jelentette ki a történész, egyetemi tanár. Úgy fogalmazott: a volt államfőt a hitén is alapuló jósága és erkölcsisége, nagy tudása, kritikus intelligenciája tette tekintéllyé, igazodási ponttá.

 

temetes05


Az ELTE nyugalmazott egyetemi tanára azt mondta, hogy hiányozni fog Mádl Ferenc kikezdhetetlen erkölcsisége és szellemisége, tévedhetetlen ösztöne, egyszerű szívbéli jósága, szelíd tekintélye. Mádl Ferenc az országot felemelni képes erények megjelenítője a közéletben, amely ma egyöntetűen tiszteleg előtte, és amelyet ő mindig meg akart békíteni - mondta Granasztói György a volt államfő sírhelyénél.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-06-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite