2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
NagyvilágVéres harc várható - a főváros felszabadítására készül a líbiai ellenzék

Véres harc várható - a főváros felszabadítására készül a líbiai ellenzék


Líbia03Afrikai zsoldosok, milicisták és harckocsik védik Tripolit. Az ellenzék a péntek déli imák után nagyszabású tüntetést tart, céljuk a főváros felszabadítása.


Helyszíni beszámolók szerint leginkább egy szellemvárosra hasonlít Tripoli, miután Moamer Kadhafi ezredes milicistái napok óta járőröznek az utcákon, a városba vezető utakat pedig harckocsik őrzik és kijárási tilalom van érvényben. Emellett a líbiai vezetőhöz hű csapatok több ezer fővel gyülekeztek a fővárosban és afrikai zsoldosok is készenlétben állnak.
A déli imák utáni órákra időzítik a tüntetést

Az ellenzéki támogatók nagyszabású tiltakozásra készülnek a péntek déli imák után, magyar idő szerint 11 órától. Azt tervezik, hogy felszabadítják a várost Kadhafi uralma alól, ahogyan tették azt Bengáziban néhány nappal ezelőtt. A líbiai vezető eközben az al-Kaidára fogta a felkelést, az állami televízióban tartott beszédében azt mondta: a terrorszervezet hallucinogén anyagokkal és más drogokkal bátorítja a fiatalokat a lázongásra. Tripoli közölte: a Líbiába illegálisan belépő újságírókat al-Kaida-ügynököknek tekintik, így ha a hatóságok kezére kerülnek, letartóztatják őket. Ez alól csak a CNN, a BBC és az Al-Arabíja arab hírtelevízió munkatársai számítanak kivételnek.


Teljes a káosz

Az észak-afrikai országból folyamatosan menekíti ki állampolgárait az Európai Unió és a világ más országai. Az elmúlt napokban tízezrek hagyták el Líbiát, szemtanúk beszámoló szerint az emberek egymást taposva próbálnak feljutni valamelyik evakuálásra szánt repülőgépre vagy hajóra. A HÍR PORT24 információi szerint hat magyar van még Líbiában, ők egy, a tunéziai határtól húsz kilométerre lévő település gyárában dolgoznak és egyelőre nem szándékoznak haza utazni, mert egyelőre nem érzik magukat veszélyben.

Vérengzések zajlanak Bengáziban

Bengáziban, amelyet kormányellenes tüntetők ellenőriznek, a szemtanúk korábban heves harcokat, fosztogatást és öldöklést láttak. Az egyik török cég illetékese azt mondta, a fegyveres osztagok támadták a város repülőterét. A szemtanú teherautókat látott több mint 20 holttesttel, valószínűleg fekete-afrikai zsoldosok tetemeivel. Egy másik török menekülő felakasztott embereket látott az utcán, a villanypóznákon lógva. Nem tudta megmondani, hogy tüntetők voltak-e vagy Kadhafi támogatói.

Egy kanadai cég képviselője, elmondta, hogy Bengáziban megtámadták és kifosztották vállalata irodáit és lakásait, elvitték autóikat és elektromos berendezéseiket. Átadott az amerikai hírügynökségnek egy videofilmet, amelyet elmondása szerint milicisták bíztak rá, hogy csempésszen ki Líbiából. A felvételen egy páncélos által széttaposott piros gépkocsi látszik, amelyben emberek ültek, mások őrjöngve és ordítozva futkosnak az utcán.


Obama tárgyalt a német, az olasz és a francia elnökkel


Római közlés szerint Obama hívta fel az olasz miniszterelnököt, hogy ezzel is nyomatékot adjon annak a washingtoni véleménynek, hogy Olaszországnak kiemelt szerepe lehet a válság rendezésében. Az amerikai elnök a nap közben konzultált David Cameron brit miniszterelnökkel és Nicolas Sarkozy francia államfővel is Líbia ügyében.


Forrás: bbc.co.uk, cnn.com/HÍR PORT24

 

2011-02-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite