2019. augusztus 20., kedd - István
Keresés a tartalomban
ItthonVeszélybe kerülhet a kolontáriak hazatérése? Tovább nőtt a repedés a zagytározón

Veszélybe kerülhet a kolontáriak hazatérése? Tovább nőtt a repedés a zagytározón


gátMa reggelre újabb másfél centiméterrel nőtt a repedés a tározón, a helybeliek holnap délután mehetnek haza, a környezetvédelmi államtitkár szerint az új támfal megvédi a települést egy újabb iszapömléstől.


Másfél centiméterrel nőtt a repedés a sérült ajkai zagytározón - közölte a környezetvédelmi államtitkár. Illés Zoltán elmondta: a megsérült tározó északi oldalfalán folyamatosan mérik a repedéseket, de szerdáig nem tapasztaltak elmozdulást, csütörtök reggelre viszont az eddigi 54 centiméteres hasadék másfél centiméterrel nőtt.


A környezetvédelmi államtitkár szerint még mindig fennáll egy esetleges újabb gátszakadás veszélye, de a sérült tározó közelében épített hármas körgát, valamint a Kolontár közepén átívelő 600 méteres védmű megóvná a falut és Devecsert.
A tározónál védőfalat akarnak építeni - mondta Illés Zoltán, amihez az izraeli és az osztrák hadsereg hadmérnökeinek a segítségét is kérik. Az államtitkár a munka nagyságát érzékeltetve azt mondta: ez akkora feladat, mintha három tízemeletes betonházat kellene felépíteni két hónap alatt.


Péntek déltől hazatérhetnek a múlt szombaton kitelepített kolontáriak. Az új védmű mögötti falurész, amelyet múlt hétfőn elöntött a vörösiszap, lakhatatlan, ott kilenc házat kell megsemmisíteni, és feltehetően a Torna-patakon túli részt le kell majd bontani - hangsúlyozta hozzá Illés Zoltán.

A Kolontárról kitelepített 715 embert csütörtökön tájékoztatják arról, hogy péntek déltől szervezett formában hazatérhetnek. Azok a kolontáriak, akik fedél nélkül maradtak, átmenetileg ismerősöknél, rokonoknál maradnak, de szükség esetén közösségi szállást is biztosítanak számukra. Ők később vagy a településen újonnan épülő lakóparkban, vagy cserelakásban kezdhetik újra életüket, amihez a kormány minden segítséget megad - tette hozzá a kornyezetvédelmi államtitkár.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-10-14

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite