2019. július 22., hétfő - Magdolna
Keresés a tartalomban
ItthonVeszélybe sodorja a rokkantakat a kormány

Veszélybe sodorja a rokkantakat a kormány

Több százezer egészségkárosodott ember elszegényedését okozhatja a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló kormányzati törvényjavaslat a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elnöke szerint. Hegedűs Lajos erről az Országgyűlés Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottságának hétfői ülésén beszélt, ahol ismertette a szervezet módosító javaslatait.

rokkant

Hegedűs Lajos a bizottsági ülés után az MTI-nek azt mondta, hogy a tervezet egy radikális elszegényedési folyamatot indít el, nem támogatja a valódi rehabilitációt, ám ellátatlan helyzeteket fog eredményezni a megváltozott munkaképességű emberek számára.
A MEOSZ elnöke egyetért azzal, hogy a megváltozott munkaképességűek közül többnek kellene részt vennie a munkaerőpiacon, ám véleménye szerint ez a törvényjavaslat jelenlegi formájában nem ezt a célt szolgálja.

Hegedűs Lajos azt javasolja a kormánynak, hogy csak a 90 napot meghaladó keresőtevékenység esetén vonják meg az ellátást, ám csak akkor, ha a rehabilitációs ellátás és a keresőtevékenységből származó jövedelem együttes összege meghaladja a mindenkori minimálbért. Egy másik javaslat szerint a rehabilitációs ellátás felső összeghatárát emelnék fel legalább a közfoglalkoztatási bér szintjére, azaz 46 ezerről 57 ezer forintra.

A tervezett rokkantsági ellátás összege is nagyon alacsony lenne: 27 ezer 600 és 138 ezer forint között mozogna, a rokkantsági nyugdíj átlagos összege a jelenlegi 70 ezerről 41 ezer forintra csökkenne. A MEOSZ arra kéri a kormányt, hogy törölje el a jövedelemkorlátot, vagy a minimálbér 150 százalékáról emelje 230 százalékra.

A MEOSZ elnöke hozzátette: a bizottsági ülésen csak politikai vita zajlott, így érdemben nem foglalkoztak a javaslataikkal. A bizottsági ülésen részt vett Bernáth Ildikó fogyatékosügyi miniszteri biztos, aki a MEOSZ-elnök közlése szerint visszautasította javaslataikat.

A megváltozott munkaképességűek ellátásáról szóló előterjesztés általános vitája szerdán kezdődik a parlamentben.


Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-11-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite