2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeVeszélyhelyzetet hirdettek ki Pásztó és Hasznos térségében

Veszélyhelyzetet hirdettek ki Pásztó és Hasznos térségében


Kihirdette a veszélyhelyzetet a Nógrád megyei Pásztó és Hasznos térségére a Kormányzati Koordinációs Bizottság kedden éjjel - közölte a testület ülése után Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter. Több, mint 2000 embert telepítenek ki.

 

pasztoiarviz01


A veszélyhelyzet elrendelését és a koordinációs bizottság összehívását a Nógrád Megyei Védelmi Bizottság kérte, az esőzések miatt kialakult rendkívüli helyzetben. Pásztóról 1206, Hasznosról 1100 ember kitelepítése kezdődött meg este, erről a KKB összehívása előtt már megyei szinten döntöttek. A veszélyhelyzetet megelőző jelleggel hirdették ki, szerdán felülvizsgálják, szükséges-e fenntartani - jelentette be Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, a KKB döntését követően. Elsőfokú készültségbe helyezték a honvédséget és Pintér Sándor belügyminiszter utasítására a helyszínre ment a katasztrófavédelem vezetője is.

A KKB rendkívüli ülése este tíz órakor kezdődött a Belügyminisztériumban kormánytagok és szakértők részvételével. Navracsics Tibor a döntés után - tizenegy óra előtt nem sokkal - jelentette be, hogy kihirdették a veszélyhelyzetet Pásztó és Hasznos térségére. Erre a Nógrád Megyei Védelmi bizottság kérte a KKB-t. A bizottság végül szakértők meghallgatása után, megelőző jelleggel döntött a veszélyhelyzet kihirdetéséről. Szerdán reggel felülvizsgálják, szükséges-e a rendkívüli intézkedés fenntartása.

A Hasznos melletti tározó vízszintje veszélyes növekedésnek indult, és a meteorológusok szerint a következő napokban is esni fog. A bizottság áttekintette a meteorológiai jelentéseket Nógrád és Borsod térségére vonatkozóan is, azok alapján a következő napokban is lesz eső, de Pásztó környékét várhatóan közvetlenül nem érinti. Meghallgatták a víztározó gátjának tervezőjét is, aki mindössze egy százalékra tette annak esélyét, hogy további jelentős mennyiségű csapadék esetén átszakad a víztározó gátja - ismertette Navracsics Tibor az ülésen elhangzottakat.

Pásztóról 1206, Hasznosról 1100 ember kitelepítése kezdődött meg kedden este. A bizottság információi szerint a kitelepítés nyugodt hangulatban zajlik. A helyszínen készenlétben állnak az Országos Mentőszolgálat egységei. A Magyar Honvédségnél első fokú készültséget rendeltek el, ha esetleg szükség lesz rájuk a későbbiekben, felkészültek legyenek.

Pintér Sándor utasítására a helyszínre utazott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője, Tatár Attila, hogy a helyszínen irányítsa a műveleteket. A belügyminiszter a KKB döntése után tájékoztatott a veszélyhelyzet elrendelésével járó lehetőségekről. Egyebek mellett szükség szerint pénzt lehet átcsoportosítani a veszélyhelyzet elhárításának céljaira, a munkálatokban résztvevő hatóságok bármilyen járművet, mezőgazdasági gépet igénybe vehetnek azok tulajdonosaitól, illetve minden más, a mentéshez nélkülözhetetlen feladatot soron kívül végre lehet hajtani.

 

Forrás: Nógrád24.hu

 

2010-06-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite