2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
ItthonVidéken is tüntettek a szakszervezetek

Vidéken is tüntettek a szakszervezetek


Autós figyelemfelhívó demonstrációt tartott délután három órától négy szakszervezeti szövetség egyidőben 15 megyeszékhelyen, négy megyeközpontban pedig tüntettek azt követelve a kormánytól, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat az érdekképviseletekkel a munka világát, a nyugdíjakat, és az oktatást érintő valamennyi kérdésben.

bohocforradalom01


Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) által szervezett tüntetésen Debrecenben 101, szakszervezeti zászlókkal, magyar nemzeti lobogókkal, léggömbökkel feldíszített személygépkocsival vonultak fel az országos demonstráció részeként az autós tüntetésen.

Tóth Dezső, az MSZOSZ hajdú-bihari területi képviselője az MTI-nek a helyszínen elmondta: a megye számos településéről érkeztek résztvevők, hogy tiltakozzanak a kormánynak a munkavállalókat hátrányosan érintő döntései ellen. A menet délután három órakor indult a debreceni Főnix csarnok parkolójából, s rendőri biztosítással, lassú tempóban haladt végig a városon, több kereszteződésben hatalmas dugókat okozva. Az MTI tudósítójának tapasztalatai szerint az autósok türelmesen vették tudomásul a hosszabb várakozást. A demonstrálók között egy-két bohóc maszkot viselő személyt is látott az MTI tudósítója.


Zalaegerszegen mintegy negyed órás volt az autós-motoros tiltakozó felvonulás a belvárosban. Szalai Géza, az MSZOSZ helyi szervezője az MTI-nek elmondta: az előzetes jelentkezésekhez képest csaknem kétszer annyian, mintegy 120 járművel vettek részt a demonstráción, amelyhez olyan szakszervezetek is csatlakoztak - köztük a Liga -, amelyek korábban nem jelezték, hogy részt vesznek a tiltakozó rendezvényen.


Hozzátette: a négy szervező szakszervezeti szövetség mellett olaj- és energiaipari tömörülések, vasutas és volános dolgozók, de honvédségi és rendőrségi szakszervezetek is jelen voltak az akción. A tiltakozó felvonulók főként Zalaegerszegről és Nagykanizsáról érkeztek, de a megye más települései is képviseltették magukat.


Kecskeméten mintegy ötven személygépkocsi vett részt az autós demonstráción; a város szélén lévő áruház parkolójából rendőri felvezetéssel indultak az autók a város központja felé. Sárosi Péter, az MSZOSZ Dél-alföldi Regionális Képviseletének vezetője az MTI-nek elmondta: csütörtökön reggelig 55 személygépkocsi, valamivel több mint száz személy jelezte részvételét a demonstráción. Az MTI kérdésére elmondta: a gyülekezés helyén, majd a gépkocsi oszlopban megjelent MSZP-s helyi politikusok magánemberként voltak jelen. Az áruház parkolójában, a gyülekezés helyszínén több helyi szocialista politikus - közöttük Király József, az MSZP helyi szervezetének elnöke - is megjelent.


Kaposváron a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKKSZ) által meghirdetett forgalomlassító demonstráción 28 gépjárművel mintegy félszázan vettek részt csütörtök délután. Ezzel egy időben a belvárosban, az Európa parkban valamivel több mint 300-an gyűltek össze a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) szervezte tiltakozó megmozdulásra, kapcsolódva az országos szakszervezeti akcióhoz.


A járműkonvoj rendőri felvezetéssel dudálva, több autón transzparensekkel, két kört tett meg Kaposvár belvárosában. Az Európa parkban az MSZOSZ-hez tartozó ágazati szakszervezetek képviselői mondtak beszédet, kifejtve, hogy nem értenek egyet a kormánynak a szakszervezetek megkerülő, a munkavállalókat sújtó intézkedéseivel. Nyíregyházán a Rákóczi útról indult az MSZOSZ helyi szervezete által szervezett, autós felvonulással egybekötött demonstráció. A több mint hatvan autó konvojban, rendőrségi felvezetés mellett a belvároson keresztül érkezett meg a Búza térre.

A sofőrök dudálással, illetve az autókra helyezett zászlókkal igyekeztek felhívni a járókelők figyelmét. A mintegy nyolcvan tüntető a téren békésen, csendesen beszélgetve demonstrált. Markovics Tamás, az MSZOSZ megyei képviseletének vezetője az MTI kérdésére sikeresnek nevezte a figyelemfelhívó tüntetést, s mint fogalmazott, Nyíregyháza életében szokatlan dolgot vitt véghez a szervezet. Markovics Tamás szerint a kormánynak változtatnia kellene hozzáállásán, a szakszervezeteket pedig egyenrangú partnernek kellene tekintenie, hiszen a munkavállalókat Európában a szakszervezetek képviselik.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2011-06-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite