2019. július 15., hétfő - Henrik
Keresés a tartalomban
ItthonVidéken repedezik az MSZP

Vidéken repedezik az MSZP


MSZP logoBalassagyarmaton önálló frakciót alakított négy, Szili Katalin mozgalmához tartozó képviselő. Hasonló hajszálrepedések mutatkoznak Békéscsabán, Törökbálinton, Budaörsön, Baján is. Csak jövő hétfőn dönt az MSZP képviselőcsoportja a még üres posztokról. A házszabály értelmében az 59 tagú frakciónak az Országgyűlés két frakcióvezető-helyettest tesz lehetővé a frakcióigazgató mellett.


Ami ez utóbbi posztot illeti: Varju László és Tóbiás József lehet befutó. Frakcióvezető-helyettes lehet Szabó Vilmos, Kovács Tibor, Juhász Ferenc, a választmányi elnök Simon Gábor vagy Ujhelyi István is. Utóbbi ambicionálja a parlament egyik alelnöki posztját is, miután Lendvai Ildikó bejelentette: nem kér e közjogi tisztségből.


Az alelnöki posztért harcba indulhat Szabó Imre környezetvédelmi miniszter is, s ambicionálja a lehetőséget az etikai bizottságot vezető dr. Simon Gábor és Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár is.
Mesterházy Attila már többször is utalt rá, hogy egy kézben kell tartani a frakcióvezetői és a pártelnöki posztot, amivel lényegében egyértelművé tette, hogy szívesen vállalná az MSZP elnökségét.
Mindeközben számos vidéki szervezetben szakadásnak lehetünk tanúi: kivált a helyi szocialista frakcióból, és önálló képviselőcsoportot alakított négy politikus Balassagyarmaton. Mindannyian Szili Katalin baloldali mozgalmának támogatói. A volt házelnök azt mondta: alulról jövő kezdeményezésről van szó, amelyről csak később értesült, de örül neki. Szerinte ez egy egyértelmű értékválasztás, hiszen a Szövetség a Jövőért több, mint az MSZP.


Hasonló hajszálrepedések indultak el több vidéki alapszervezetnél. A Hírszerző.hu tudósítása szerint Békéscsabán, Törökbálinton, Budaörsön, Baján és több más városban a helyi elnökségek lemondással próbálnak nyomást gyakorolni a megyei és országos pártvezetésre.
A helyi erők szerint hiba lenne az önkormányzati választás utánra halasztani a teljes tisztújítást.

2010-05-05

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite