2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
NagyvilágVillanypásztorral védik a határt

Villanypásztorral védik a határt a medvéktől és a vaddisznóktól Hargita megyében


A Hargita megyei önkormányzat tíz villanypásztor felszereléséhez nyújt támogatást olyan településeken, amelyeken tetemes az erdőkről belátogató medvék és vaddisznók okozta kár - tudatta az MTI-vel az önkormányzat.

vaddisznó

Amint a Hargita Megyei Tanács közleményéből kiderül, az önkormányzat a vidékfejlesztési egyesületén keresztül írt ki pályázatot villanypásztorok beszerzésére. Öt vadásztársaság támogatási kérését fogadták el, és összesen tíz villanypásztor beszerzését támogatja az önkormányzat.

A villannyal táplált drótkerítések enyhe áramütéssel "győzik meg" a vadállatokat arról, hogy kerüljék el az ilyen módon védett mezőgazdasági területeket. A védelem haszonélvezői olyan udvarhelyszéki és csíki települések lesznek, amelyek erdős területek közelében fekszenek, és amelyeken a vadkárok mértéke jelentős. A felszerelendő villanykerítések több mint tízezer hektárnyi mezőgazdasági területet védenek meg a vadállatok pusztításától.

A közlemény szerint mindezt az teszi szükségessé, hogy a tavasz beköszöntével a medvék lovat és tehenet öltek a megyében, és méhkaptárokat tettek tönkre Udvarhely környékén, a vaddisznók pedig a frissen elültetett burgonyát túrják ki a földből.

"A vadkárok megtérítése jogilag bonyolult folyamat, ezért a fő célunk a megelőzés" - idézte a közlemény Borboly Csabát, a Hargita megyei önkormányzat elnökét. Borboly hozzátette, ugyan nem tartozik a megyei tanács hatáskörébe a vadkárok megtérítése, de keresték a törvényes lehetőségeket a probléma megoldására, hiszen fontos, hogy a mezőgazdasági területek ne maradjanak parlagon a vadak által okozott károktól való félelem miatt.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

 

2012-05-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite