2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
Zöld zónaVirágba borult a Föld egyik legszárazabb helye!

Virágba borult a Föld egyik legszárazabb helye!

Évtizedek óta nem látott gazdagságú, mindenféle színben pompázó virágszőnyeg borítja az észak-chilei Atacama-sivatagot.

kaktusz

Virágba borult az észak-chilei Atacama-sivatag, mely az egyik legszárazabb hely a Földön - voltak olyan időszakok, amikor 40 évig egyáltalán nem is esett az eső.

A chilei fővárostól, Santiago-tól 600 km-re fekvő Llanos de Challe Nemzeti Parkhoz, az Atacama-sivatag kapujához vezető út mentén mindenhol különféle színű virágok emelkednek ki a homokból, elborítva a kaktuszokat. Ez a jelenség a térségben rendkívül ritka. Annyi köztudott, hogy a Csendes-óceán dél-amerikai partvidékén 6-7 évenként jelentkező El Nino éghajlati jelenség biztosítja a nedvességet az akár évtizedeken át is a felszín alatt megbúvó hagymák és gyökértörzsek csírázásához.

Carla Louit, a nemzeti park igazgatója elmondta, hogy az idei kivételes év, több mint 50 mm eső hullott a sivatagra, A virágok kb. évi 15 mm-es csapadékmennyiségnél jelennek meg, nem csoda tehát, hogy idén minden faj kibújt.

A csapadékmennyiség kulcsfontosságú, de emellett arra is szükség van, hogy rendszeres időközönként essen az eső, és az esőzés ne legyen se túl heves, se túl kis területre kiterjedő, valamint a déli félteke tele idején a fagyok ne akadályozzák meg a csírázást. Ha minden feltétel adott - mint ahogy ez most is történt -, a sivatag szeptembertől decemberig borul virágba.

"Legutoljára 1989-ben virágzott ki ilyen mértékben a sivatag. Azóta is volt virág, de közel sem ennyi." - magyarázta egy helyi lelkész, aki egyúttal amatőr botanikus is. A nemzeti parkot 1994-ben hozták létre, azzal a céllal, hogy a bányászattól megvédjék a sajátos ökoszisztémát.

A parkban több mint 200 olyan növényfaj él, amely csak ott honos, köztük 14-et pedig a kipusztulás veszélye fenyeget.

 

Forrás: idokep.hu/ HÍR PORT 24

 

2011-11-15

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite