2019. július 15., hétfő - Henrik
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeVisszaadja a pénzt Ipolytarnóc, nem épül árvízvédelmi töltés

Visszaadja a pénzt Ipolytarnóc, nem épül árvízvédelmi töltés


A Nógrád megyei Ipolytarnóc önkormányzata visszaadja az árvízvédelmi töltésre nyert 55 millió forintot, mert a tervet nem fogadták el a szakhatóságok, az előírásoknak megfelelő beruházást viszont nem lehet megvalósítani ennyi pénzből - közölte a polgármester csütörtökön az MTI-vel.

Ipolytarnóc


Szabó Tibor (független) elmondta: azért akartak töltést építeni, mert a falu rendszeresen homokzsákos védekezésre kényszerül az Ipoly tavaszi és késő őszi áradásai miatt. Az Észak-Magyarországi Operatív Program (ÉMOP) százszázalékos finanszírozású pályázatán 55 millió forintot nyert Ipolytarnóc. Ebből a pénzből két szakaszon 731 méteren építettek volna 2,5 méter szélességű árvízvédelmi töltést, amelynek négy-öt napos terhelést és 487 centiméteres vízállást kellett volna elbírnia.


Mint a polgármester ismertette, a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség megszüntette a vízjogi létesítési engedélyezési eljárást, mert a tervezett töltés koronaszélessége és a rézsűhajlás nem felelt meg az előírásoknak az átdolgozás után sem. Az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség decemberben elutasította az ipolytarnóci önkormányzat fellebbezését, és jogerősen helybenhagyta az elsőfokú határozatot. Szabó Tibor úgy fogalmazott, hogy a jogos igény ütközik a jogszabállyal, ebből a költségből mást nem lehetett volna megépíteni.


Az önkormányzat tudomásul veszi a döntést, nem fordul bírósághoz, és testületi határozattal lemond a pályázati pénzről - tette hozzá. "Többet viszont nem is pályázunk, mert erőnket, pénzügyi lehetőségeinket meghaladja ez a feladat" - mondta a faluvezető. Szerinte két megoldás maradt: az állam mint tulajdonos hétszáz méteren négy méter magas árvízvédelmi töltést épít - ez 500-600 millió forintos munka -, vagy megváltja a rendszeresen elöntött nyolc ingatlant.


Ezzel a két variációval korábban egyébként már a Nógrád megyei önkormányzat is megkereste a vízügyi és az önkormányzati minisztériumot. A megyei önkormányzat törvénymódosítást is kezdeményezett azt javasolva, hogy az államhatárt érintő folyók esetében kizárólag az állam feladata legyen a védelmi feladatok ellátása, de egyik ügyben sem értek el eredményt. 1995 júniusa és 2011. március 19. között 25-ször volt árvízvédelmi veszélyhelyzet Ipolytarnócon. Az első tíz évben hétszer volt áradás, 2006-ban háromszor, 2008-ban és 2009-ben kétszer-kétszer. 2010-ben tízszer öntött ki az Ipoly, legutóbb pedig tavaly márciusban érkezett a tavaszi árvíz Ipolytarnócra.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-01-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite