2019. június 18., kedd - Levente
Keresés a tartalomban
ItthonVisszaállíthatja a kormány a sorkötelezettséget

Visszaállíthatja a kormány a sorkötelezettséget

A sorkötelezettség visszaállítását megalapozó nyilvántartás összeállítását írja elő a honvédelmi kötelezettségek teljesítéséről szóló sarkalatos törvény tervezete a Demokratikus Koalíció (DK) szerint.

sorkatonasag

Vadai Ágnes korábbi honvédelmi államtitkár, független képviselő a parlamentnek a múlt héten benyújtott kormányjavaslatot értékelve szerdán sajtótájékoztatón elmondta: 2012. január 1-jén létrejön a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága, amely minden nagykorú magyar állampolgárságú férfit nyilvántartásba vesz.

A parancsnokság a nyilvántartás összeállításához a személyiadat- és lakcímnyilvántartási központból, a rendvédelmi, illetve a rehabilitációs szakértői szervektől gyűjtené össze az adatokat, a katonai szolgálatra való alkalmasság megállapítása érdekében pedig a kezelőorvosoktól kérnének be egészségügyi adatokat, míg a hadköteleseknek kötelezővé tennék, hogy a változásokat 8 napon belül jelentsék be a parancsnokságnak.

Újdonság, hogy a sorozás előkészítése érdekében a sorozó szakfőorvos már békeidőben megállapítaná a magyarországi férfiak előzetes egészségi alkalmasságát - hangsúlyozta a DK alelnöke, megjegyezve: hasonló nyilvántartást a sorkatonaság megszüntetése óta nem vezetnek, és "2011-ig nem is érezte senki a szükségét".

"Mi az oka annak, hogy a kormány január 1-jétől visszaállítja azt a honvédelmi intézményrendszert, ami a sorkatonaság idején működött? Miért akarja Orbán Viktor ezzel is vegzálni az állampolgárokat?" - tette fel a kérdést Vadai Ágnes. Arra is rákérdezett, miért szerepel a törvény mellékletében a szolgálat lehetséges formájaként a tartalékos, a hivatásos, a szerződéses, az önkéntes tartalékos és a hadköteles kategóriákat megelőzve a sorkatona.

"Nagyon remélem, hogy csak tévedésből, mert ha nem (...), akkor a sorkötelezettség újbóli bevezetését készítik elő, ami valódi katasztrófa lesz a Magyar Honvédségre és a magyar állampolgárokra nézve is" - fogalmazott.

A volt honvédelmi államtitkár szerint az egyébként is aggályos listázás ráadásul feltehetően nemcsak a férfiakra, hanem a nőkre is vonatkozna. Ez támasztja alá véleménye szerint, hogy miközben a javaslat hadkötelesként tekint minden, a hadkötelezettség bevezetését követően magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárságú férfira, ugyanakkor "más hadkötelesekkel" és "potenciális hadkötelesekkel" is számol, ám nem határozza meg pontosan, hogy kik tartoznak ebbe a körbe.

Vadai Ágnes úgy véli, az előzetes alkalmasságról szóló nyilvántartás mellett a sorkötelezettség visszaállítására utal az is, hogy Pósán László fideszes képviselő az alaptörvény vitájában felvetette: ellentmondás van a honvédelmi kötelezettség és a sorkatonaság eltörlése között, mivel az előbbi teljesítéséhez kiképzésre van szükség. Ugyancsak jelzésértékűnek nevezte, hogy a honvédelmi tárca államtitkára az a Simicskó István, aki korábban nemmel szavazott a sorkatonai szolgálat eltörlésére.

 

Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-11-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite