2019. augusztus 23., péntek - Bence
Keresés a tartalomban
NagyvilágVisszahonosítják a magyar szürkemarhát Kárpátalján

Visszahonosítják a magyar szürkemarhát Kárpátalján

Hatszáz szürkemarhát telepít be egy kárpátaljai vállalkozás Magyarországról Beregszász térségébe továbbtenyésztés és idegenforgalmi látványosság céljából; közel kétszáz magyar szürke már meg is érkezett a felsőremetei gazdaságba - adta hírül csütörtökön az ua-reporter.com ungvári hírportál.

szurkemarha

A Beregszász környéki vállalkozók által alapított Kárpátikum cég az őshonos magyar állatokat a Szernye-mocsár körzetében, Felsőremete község egykori kolhozi (termelőszövetkezeti) állattenyésztő telepén helyezi el. Az állatok letelepítésétől a többi között azt is várják, hogy megoldódik több mint ezer hektár nem túl jó minőségű mezőgazdasági terület hasznosítása.

Péter Csaba beregszászi vállalkozó, a Kárpátikum egyik alapítója a karpatinfo.net beregszászi hírportálnak nyilatkozva elmondta, hogy hatalmas az érdeklődés a magyar szürke iránt, amely húsmarhaként nagyon sokáig Kárpátalján is honos volt. A szovjet időszakban azonban a vidéken inkább a tejtermelésre összpontosítottak, így a tenyésztésből hamar kikerült ez a fajta - emlékeztetett.

A vállalkozó elmondta, hogy a Kárpátikum a szürkemarha tenyésztésével biotermékek előállítását tűzte ki célul, hiszen a feltételek ehhez adottak. Hozzátette: egy ideig az állomány fejlesztésére fognak koncentrálni, s csak a szaporulat egy részét értékesítik majd. Úgy vélte, a program jótékonyan hat majd a turizmusra is, s emellett új munkahelyek is létrejönnek. Az állattartáshoz kapcsolódva pusztai csárda építését tervezik, s ennek üzemeltetéséhez vendéglátóipari szakemberekre is szükség lesz.

A szürkemarha Beregszász környékére történő betelepítése kapcsán a zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál arra emlékeztetett, hogy Ukrajnának is van saját szürkemarhafajtája. Ukrán szürkét tenyésztenek a kijevi barlangkolostor, a kijev-pecserszki Lavra által Kijev körzetében fenntartott gazdaságban.

Az orgánum idézte az ottani szürkemarhacsorda pásztorát, Georgij atyát, aki szerint a magyar szürke az ukrántól származik. Úgy vélte, ez azért lehetséges, mert a honfoglaló magyar törzsek vonulásuk idején közel egy évig állomásoztak Kijevnél. Szerinte ugyanakkor ma már lehetetlen annak megállapítása, hogy a magyar és az ukrán szürkemarha közül melyik az „autentikusabb" fajta.

 

Forrás : MTI / HÍR PORT 24

 

2011-12-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite