2019. június 19., szerda - Gyárfás
Keresés a tartalomban
ItthonVissza kell szorítani az iskolai erőszakot

Vissza kell szorítani az iskolai erőszakot

Az oktatási jogok biztosa szerint a kormánynak nemzeti stratégiát kellene kidolgoznia az iskolai agresszió visszaszorítására, az összes érintett szervezet bevonásával.

eroszakegy

Aáry-Tamás Lajos csütörtökön Pécsett, a témában rendezett konferencia helyszínén az MTI kérdésére válaszolva elmondta: a fejlett európai országokban, s Magyarországon is egyre komolyabb problémát jelentenek az erőszakos cselekmények az iskolákban.

Utalt arra, hogy még 2009-ben szervezett egy átfogó vizsgálatot, annak nyomán az uniós elnökség idején az oktatási miniszterek találkozóján napirendi pont volt az iskolai agresszió visszaszorításának témája. Az oktatási jogok biztosa közölte: az uniós tagállamok mindegyikében ismerik a jelenséget, s sok tagállamnak van kutatása, programja és politikája a területen. Hozzátette: közbenjárására az EU oktatásért felelős biztosa ígéretet tett arra, hogy 2012-ben egy úgynevezett fehér könyvet hoz létre az unió az iskolai erőszak témakörében.

Ebben összegyűjtik azokat a tapasztalatokat, amelyek kicserélése révén segíthetik egymást a tagországok. Aáry-Tamás Lajos szerint Magyarországon is van tennivaló. "A középtávú cél az, hogy Magyarországnak legyen nemzeti stratégiája az iskolai erőszak visszaszorítására" - mondta. Úgy véli ugyanakkor, hogy ehhez nem elég az iskola világa, hiszen az iskolai agresszió nemcsak pedagógiai probléma.

"Nagyon sokan foglalkoznak családokkal, gyerekekkel, sok szakember van tehát, akik, ha összefognak, sikerrel vehetik fel a küzdelmet a jelenséggel szemben" - mondta, jelezve: a sport és az egyházak képviselői, az iskolaorvosok, pszichológusok, a gyermekjóléti szolgálatot végzők, a családsegítők, a kriminológusok megszólítására is szükség van. Aáry-Tamás Lajos szerint forrásokat is kell rendelni a feladathoz, s a helyi programokat pályázatokkal vagy egyéb módon kell támogatnia az államnak. A pécsi konferencián a helyi jogi kar szakemberei, a baranyai rendőrség képviselői, pszichológusok és iskolaigazgatók tartottak előadásokat a különböző szakterületekről érkezőknek.

Dakos József, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője elmondta: Baranyában az elmúlt években folyamatosan nőtt a gyermekkorúak által elkövetett bűncselekmények száma. Nőtt a közrend, a személyek és a vagyon elleni bűncselekmények száma is, s ezeket sokszor alkohol és kábítószerek hatása alatt követik el.

 

Forrás: MTI / HÍR PORT 24

 

2011-11-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite