2019. július 21., - Dániel
Keresés a tartalomban
ItthonVisszamossa az élővizekbe a vörösiszapot a Marcalon levonuló árhullám

Visszamossa az élővizekbe a vörösiszapot a Marcalon levonuló árhullám


belviz02Folyamatos a védekezés a Marcalon, a vízügyi szakemberek Nemeskocsnál naponta 24 tonna gipszet adagolnak a folyóvízhez, a folyó pH-értéke nem emelkedett a megengedett határérték fölé - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szombaton.


A Marcalon átvonuló árhullám a folyómeder partján összegyűlt vörösiszapot visszamossa az élővizekbe, Kispirit és Nagypirit területén a vas-oxidtól újra vöröslenek az elöntött területek. Az árhullám a Torna-patakon 24 óra alatt elvonult, a Marcalon sem számítanak hosszabb áradásra - mondták a védekezésben részt vevő vízügyi szakemberek az MTI-nek.


A gipsz adagolása folyamatos, a vízügy szakemberei Nemeskocsnál naponta 24 tonnát adnak a folyóvízhez - közölte a katasztrófavédelem. A Marcal ph-értéke pénteken Malomsoknál 8,37, a torkolat, tehát a Rába előtt 8,28, azaz határérték alatti volt. A Dunát továbbra sem éri nehézfémszennyezés, és a pH-értéke sem nagyobb a megengedettnél.
A közlemény szerint a Mecsekérc Környezetvédelmi Zrt. a külterületeken a vörösiszap-átrakó depóniák és a hozzájuk vezető utak kialakítását végzi, ezt követően kezdik majd meg az elöntött mezőgazdasági területekről a szennyező anyag összegyűjtését, amit jelenleg a belvíz megakadályoz.


A monitoring rendszer adatai szerint a porterhelés jelentős mértékben csökkent Kolontáron és Devecserben is. Az újjáépítésen a tegnapi nap folyamán csaknem kétszáz szakember dolgozott száznegyven munkagéppel - áll a közleményben.
Az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ jogi munkacsoportja december 10-én további tizenkét devecseri ingatlan tulajdonosával tárgyalt, három érintett egyedi elbírálást, kettő gondolkodási időt, hét pedig egyéb eljárást kért. A pénteki összesítés szerint 69 új építésű ingatlanra és 70 használt ingatlan vásárlására van igény.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-12-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite