2019. március 22., péntek - Benedek
Keresés a tartalomban
ItthonVisszatérhet az állami kamattámogatású lakáshitelezés

Visszatérhet az állami kamattámogatású lakáshitelezés


kamatAz új otthonteremtési program része lehet a kamattámogatás - mondta Szijjártó Péter. A részleteken még dolgoznak.


Elképzelhető, hogy ismét lesz állami kamattámogatású lakáshitelezés. A nemzetgazdasági miniszter pénteken jelentette be, hogy a kormány új otthonteremtési programot tervez. A miniszterelnök szóvivője azt mondta, ennek része lehet az állami kamattámogatás ismételt bevezetése is, de a részletekről még egyeztetnek. Mindeközben a lakások átlagosan még mindig 20 százalékkal olcsóbbak, mint a válság előtt, de kevesen tudnak vásárolni, mert nehéz hitelhez jutni.
Kínálat van, a kereslet azonban visszaesett az elmúlt években. A felmérések szerint főleg olyanok vesznek ingatlant, akik egy összegben ki is tudják fizetni.


„Az a tapasztalatunk, hogy a válság előtt 60 százalék volt a hitelből vásárlások aránya, 40 százalék a készpénzes, ez most nagyjából megfordult, tehát 70 százalék, aki készpénzből vásárol, és 30 százalék vásárol hitelből" - közölte Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője.


A szakemberek szerint éppen ezért most érdemes lakást venni.


„Budapesten egy nagyon jó helyen fekvő lakást a válság előtti időszakban 330 ezer forint/négyzetméter áron kínáltak, ez most 290-270 ezer forint/négyzetméter" - jelentette ki Borsi László, a Lakásvásár Médiacsoport elnöke.
A kormány még ebben a félévben új otthonteremtési programot indít. A tervek szerint elképzelhető, hogy visszaállíthatják az állami kamattámogatását.


„A kamattámogatás mindenképpen szóba jön. Ez egyszer már egy sikeres eszköz volt, csak azt figyelembe kell venni, hogy 1998 és 2002 között az államadósság az 50 és 55 százalék közötti szinten volt, most meg 80 százalék fölött van" - mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.


Ennek részleteit még nem dolgozták ki. Van viszont olyan változás, amelyet már most igénybe lehet venni. A kormány január óta nagyobb kedvezményeket biztosít a lakás-előtakarékossági szerződéseknél. Már nemcsak 8, hanem 10 évig adnak támogatást az előtakarékosságnál. Emellett a megtakarításhoz viszonyítva nagyobb hitelt lehet felvenni.
„Pusztán a 40 százalékát takarítja meg, és a 60 százalékát mi adjuk fixen, forint alapon, és ez a legfontosabb most a piacon" - jegyezte meg Kasza József, a Fundamenta-Lakáskassza Pénzügyi Közvetítő Kft. kommunikációs vezetője.


Vizsgálják továbbá annak a lehetőségét is, hogy az otthonteremtési program keretén belül a bajba jutott devizahitelesek kedvező feltételek mellett válthatnák át a svájci frank hiteleket forint vagy euró alapú hitelre.

 

Forrás: HÍRCENTRUM/HÍR PORT24

2011-03-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite