2019. április 20., szombat - Konrád, Tivadar
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeVisszatértek otthonaikba a kitelepített pásztóiak

Visszatértek otthonaikba a kitelepített pásztóiak


hasznosiviztarozo04Mivel a lehullott eső mennyisége szerdán az előre jelzett alatt maradt, a hasznosi víztározó szintje nem érte el a kritikus magasságot. A szerdára jelzett 50 milliméternyi eső helyett 21 milliméternyi esett, így a tározó szintje nem érte el a 17 méter 20 centiméteres kritikus határt, sőt a vízszint apad.

A tározó vize éjjel 16,24 méteren tetőzött, jelenleg 16,9 méter a magassága.

 


Hazatérhettek a pásztóiak
Pásztó városában és a hasznosi városrészben kedden mintegy kétezer lakost kellett kiköltöztetni, mert a tározó vízszintnövekedése azzal a veszéllyel fenyegetett, hogy a többletvíz rázúdulhat a városra. Az elszállásolást csupán 182 ember vette igénybe, legtöbben rokonokhoz, ismerősökhöz költöztek át éjszaka, de szerdán a legtöbben már hazatértek.

Sisák Imre, a helyi védelmi bizottság elnöke komoly gondnak nevezte, hogy a hasznosi víztározóhoz és a fölötte lévő Mátrakeresztes településrészre csak Heves megyén keresztül lehet eljutni, mert a tározó előtti szakasz járhatatlanná vált, és teljes az útzár. A közútkezelő és a He-Do Kft. ideiglenesen három méter széles utat épít meg 3-án és 4-én, így pénteken már használható lesz az út. Hozzátette ugyanakkor, hogy az út jobb oldalának megsüllyedését már május 17-én jelezte. Szerdán az út bal oldala is megrepedt, ez tette szükségessé a lezárást.

A helyi védelmi bizottság rendkívül fontosnak tartja, hogy a lehető leggyorsabban megközelíthető legyen a víztározó, és biztosítani tudják az ellátást Mátrakeresztesen - hangsúlyozta Sisák Imre. Közölte: vészhelyzetben egy óra alatt 40 terepjáró áll rendelkezésre, így az erdőn keresztül eljuthatnak a településrészekre.

2010-06-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite