2019. augusztus 24., szombat - Bertalan
Keresés a tartalomban
NagyvilágVisszatért a tél Nagy-Britanniában: óriási káoszt okoz a havazás!

Visszatért a tél Nagy-Britanniában: óriási káoszt okoz a havazás!


Észak-Írországban szerdán 48 ezer, Skóciában 20 ezernél több lakás maradt áram nélkül. Baleseteket és hatalmas fennakadásokat okozott szerdán a szélviharral és sűrű havazással visszatérő tél Észak-Írországban és Nagy-Britannia számos vidékén. A legnagyobb hó szerda délelőttig Észak-Írországban és Skóciában esett, de folyamatosan havazott Anglia északi térségeiben is.

Az észak-írországi Londonderry közelében 120 jármű - köztük egy iskolabusz - akadt el a szél által helyenként félméteresre emelt hótorlaszokban; a rendőrség háromszáz utast mentett ki és vitt biztonságos helyre.

Észak-Írországban szerdán 48 ezer, Skóciában 20 ezernél több lakás maradt áram nélkül.
A skóciai Glasgow közelében szerdán egy iskolabusz az oldalára borult a behavazott úton; 45 utasa közül négy súlyosan, nyolc könnyebben megsérült.

A meteorológia egész napra további havazást jósolt, és felhívta a figyelmet arra is, hogy a szélvihar hóátfúvásokat okozhat.
Nagy-Britanniában évtizedek óta nem volt olyan hideg és havas a tél, mint az idén. A hőmérséklet sokszor süllyedt mínusz 20 fok alá, és decembertől februárig szinte folyamatos hótakaró borította az ilyen időjárásra teljesen felkészületlen ország jelentős részét.

A rendkívüli hideg az első becslések szerint 14,5 milliárd font kárt okozott a brit gazdaságnak a kiesett termelés miatt.

Az úthálózatot is súlyos károk érték: vannak olyan előrejelzések, amelyek szerint a fagy által kivájt több millió kátyú betömése akár 15 évig is eltarthat, az útjavítások költsége pedig elérheti a 10 milliárd fontot.

2010-03-31

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite