2019. július 17., szerda - Endre, Elek
Keresés a tartalomban
ItthonVita a Lázár-féle alkotmánymódosítás módosító indítványainak szavazása körül

Vita a Lázár-féle alkotmánymódosítás módosító indítványainak szavazása körül


parlament02Az MSZP javaslatára összeült a házbizottság azután, hogy az Országgyűlésben a gépi szavazás szerint mindössze 257 szavazatot kapott az a módosító javaslat, amellyel a Ház Lázár János fideszes frakcióvezető alkotmánymódosítási indítványát változtatta volna meg.


A módosítás elfogadásához az összes parlamenti képviselő kétharmadának szavazata szükséges, azaz 258 igen voks. A gépi szavazás szerint az indítványt a Ház 257 igen szavazattal, 96 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett elutasította. Az elnöklő Balczó Zoltán ezt ki is hirdette, az ellenzék pedig tapsolni kezdett. Ezután négy kormánypárti képviselő is jelezte, hogy a szavazáskor nem működött a gépe. Megkezdődött a házbizottság rendkívüli ülése.
Az ő nevüket a jegyző ismertette, az elnök pedig azt kérte: szóban adják le a szavazatukat. Mind a négyen igent mondtak a javaslatra, így az igen szavazatok száma 261-re emelkedne, ami elegendő az indítvány elfogadásához.

Tóbiás József (MSZP) ezután kezdeményezte a házbizottság összehívását, amit az elnöklő Balczó Zoltán azonnal meg is tett. A szocialista politikus arra hivatkozott, hogy a kihirdetett határozatot nem lehet módosítani, "aki pedig nem nyomot gombot, az nem szavazott".

Balczó Zoltán a történtek után az MTI-nek elmondta: a gépi szavazás után több képviselő jelezte, hogy nem működött a gépe; az ő voksaikat a levezető elnök általában automatikusan hozzáadja az eredményhez, de tekintettel az ügy súlyára, a házbizottság tanácskozása nélkül nem kívánta eldönteni a vitás kérdést.

Ezután elkezdődött a házbizottság rendkívüli ülése, amelyen szokatlanul sokan vesznek részt. Az ülést Kövér László házelnök vezeti, de azon részt vesz a szavazáskor az ülést vezető Balczó Zoltán jobbikos alelnök is. Minden parlamenti frakcióvezető is ott van a megbeszélésen.

A politikusok közül a rendkívüli házbizottsági ülés előtt többen is felvetették, hogy a parlamenti közvetítő rendszer videofelvételei segítségével lehetne tisztázni a kialakult helyzetet. A parlament internetes információs rendszerén a "problémás" szavazás után fél órával sem látható a szavazás kihirdetett eredménye, csupán az úgynevezett jelenlét megállapításra vonatkozó adat.

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-11-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite