2019. május 19., - Ivó, Milán
Keresés a tartalomban
Választás 2010Vita a vitáról: egy asztalhoz ülnének a pártok vezetői, csak mással és máskor

Vita a vitáról: egy asztalhoz ülnének a pártok vezetői, csak mással és máskor


Bokros Lajos csütörtökön ülne asztalhoz a miniszterelnök-jelöltekkel, a Civil Mozgalom pénteken vitázna a listavezetőkkel, az LMP 29 éves közgazdásza Bokrossal, Mesterházy Attila és Vona Gábor pedig Orbán Viktorral vitázna. A Lehet Más a Politika szakszóvivője, Scheiring Gábor gazdaságpolitikai vitára hívta ki Bokros Lajost, az MDF miniszterelnök-jelöltjét. Az LMP szerint a vita alkalmat adna arra, hogy "Bokros Lajos végre megismerje az LMP gazdaságpolitikai programját", és világossá válna az LMP és az MDF gazdasági filozófiája, valamint a két közgazdász-generáció felfogása közötti különbség.


Scheiring Gábor, az LMP országos listájának nyolcadik helyén szerepel, a 29 éves közgazdász az angliai Cambridge-i Egyetem doktorandusza, számos tanulmány és tanulmánykötet szerzője, szerkesztője.

Az LMP korábban már javasolt vitát a pártok listavezetői között. Az erről szóló pénteki egyeztetésen a Fidesz és a Civil Mozgalom képviselői nem jelentek meg. A másik négy, országos listát állító párt végül nem tudott megegyezni a részletekben. Csak annyit fogadtak el, hogy közös levélben szólítják fel a vitán való részvételre Orbán Viktort, a Fidesz elnökét.

Pusztai Erzsébet, az MDF pártigazgatója kedden közölte: ahogyan azt az MDF a múlt hét folyamán bejelentette, Bokros Lajos április 8-án, csütörtökön vitára várja a miniszterelnök-jelölteket.
A pártok Fidesz-függősége miatt a múlt pénteki előzetes egyeztetés zátonyra futott, ennek ellenére Bokros Lajos változatlan készen áll a vitára -írta közleményében Dávid Ibolya pártelnök. Az MDF miniszterelnök-jelöltje csütörtökön 11 órakor a Vakvarjú Étterem rendezvénytermében várja a kormányfő-jelölteket, valamint az LMP listavezetőjét egy egyórás, nyílt programvitára. Bízunk benne, a pártok ezúttal nem egymás háta mögött keresnek menedéket a vita elől, és nem egymástól teszik függővé egy demokratikus hagyomány életben tartását - fogalmazott Dávid Ibolya.


A Civil Mozgalom szerint átláthatóságra, érthető jogszabályokra és valóban szolgáltató hivatalokra van szükség a korrupció visszaszorítása érdekében. Seres Mária, a szervezet vezetője ezért péntekre vitát kezdeményez az országos listavezetőkkel.
A mozgalom vezetője hiányolta a valódi vitákat a mostani kampányból, ugyanakkor szerinte a társadalom részéről jogos elvárás, hogy megismerje az indulók elképzeléseit.


Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője úgy fogalmazott korábban a Magyar Televízió választási műsorában, hogy a Fidesz miniszterelnök-jelöltje a válsztások első fordulója után venne fontolóra egy esetleges vitát valamely más párt kormányfőjelöltjével.
"Vitatkozni akkor érdemes, amikor a két legerősebb politikai erő vitatkozik egymással. És most a közvélemény-kutatási adatok azt mutatják, hogy miközben a Fidesz-t a közvélemény-kutatási adatok ismét csak toronymagasan vezető erőként mutatják, addig a második helyért éles küzdelem folyik a Jobbik és az MSZP között. Vagyis én azt mondom, hogy várjuk meg az első fordulót, tisztuljon le egy kicsit a mezőny, aztán utána lehet arról szó, hogy lesz vita, vagy nem lesz vita" - mondta a Magyarország Választ 2010 című műsorban Navracsics Tibor.


Az MSZP kormányfőjelöltje, Mesterházy Attila kizárólag Orbán Viktorral, a Fidesz miniszterelnök-jelöltjével vitázna. Mesterházy az MTV válszatási műsorában hangsúlyozta: eddig is mindig a két miniszterelnök-jelölt vitatkozott, az egyik, aki éppen kormányon lévő párt miniszterelnök-jelöltje, és a legnagyobb ellenzéki pártnak a miniszterelnök-jelöltje. Ennek van tradíciója, ennek van értelme - mondta az MSZP kormányfőjelöltje.


Vona Gábor, a Jobbik elnöke is vitára hívta Orbán Viktort. A Fidesz elnökének címzett, és az MTI-hez eljuttatott, pénteki nyílt levélében a Jobbik kormányfőjelöltje azt írta: szükségesnek és fontosnak tartaná kettőjük nyilvános beszélgetését, de kész részt venni a kormányfőjelöltek ötpárti találkozóján is. Vona Gábor szerint Magyarország "történelme egyik, ha nem a legsúlyosabb válságát éli", ezért az emberek megérdemlik, hogy megfelelő információk birtokában felelős és átgondolt döntést hozhassanak.

2010-04-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite