2019. július 19., péntek - Emília
Keresés a tartalomban
ItthonVitézy gyerekkora óta élt-halt a tömegközlekedésért

Vitézy gyerekkora óta élt-halt a tömegközlekedésért


Vitézy DávidA VEKE egykori szóvivője most nagy feladatot kapott Tarlós Istvántól, Vitézy Dávidot a Budapesti Közlekedési Központ frissen kinevezett vezérét nem a jobboldalon jól csengő családneve, hanem szakmai tudása segítette a fővárosi közlekedés elsőszámú pozíciójába - írja a Figyelő


Gyermekkora óta tartó megszállottsága, nem pedig iskolái vagy munkahelyei révén képezte magát az ország egyik legjobb közlekedési szakemberévé a 25 éves Vitézy Dávid - írja a Figyelő. Olyannyira, hogy a Budapesti Közlekedési Központ frissen kinevezett vezérét nem a jobboldalon jól csengő családneve, hanem szakmai tudása segítette a fővárosi közlekedés elsőszámú pozíciójába. A diplomáját csupán tavaly nyáron megszerző fiatalember a közfigyelem, a politikai adok-kapok és a fővárosi közlekedés milliárdos közbeszerzései miatt a legdörzsöltebb üzleti körök erőterében kezdheti pályáját.

A fiatal és komoly vezetői tapasztalatok híján lévő Vitézy kinevezése kapcsán természetesen számos kérdés felvetődhet. A Figyelő is úgy tudja, alkalmasságán sokat lamentált a Fidesz fővárosi vezetése, elsősorban Tarlós István, illetve György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes. A politikusok azonban az elmúlt években sokat hallgatták, sokat dolgoztak vele, így azt mondták végül: „Próbáljuk meg, adjunk neki egy esélyt!" Ami persze egyik oldalról, azaz a főváros részéről csak egy próba, az a másik oldalról, Vitézy szempontjából létkérdés. Első munkahelyként az ágazat csúcsán kezdeni óriási siker, de a csúcsról általában csak lefelé van út; jobb esetben ereszkedve, rosszabb esetben zuhanva.


Bár Vitézy Dávid képességei és a BKV iránti elkötelezettsége elvitathatatlanok, portréjának a befolyásos értelmiségiekkel és üzletemberekkel tarkított család is része. Vitézy Dávid színes családi háttérrel rendelkezik, amelyben a szülők, vagyis Vitézy László filmrendező és Hankiss Ágnes fideszes európai parlamenti képviselő mellett sok közismert értelmiségi és befolyásos közéleti személyiség is megemlíthető. Így apai ágon a nagybácsi, Vitézy Tamás milliárdos üzletember; a féltestvér, Vitézy Zsófi az újságíró, aki jelenleg a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szóvivője - egyébiránt Orbán Viktor miniszterelnök elsőfokú unokatestvére -; illetve anyai ágon a nagypapa, Erdős Péter, a múlt rendszer ikonikus popcézára. A Figyelő forrásai szerint ugyanakkor a „Vitézy-klán" kiemelkedő jobboldali befolyása nagyrészt legenda, és Vitézy Dávid sem használja intenzíven a családi hátteret.

 

Még kisiskolás volt Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. frissen kinevezett vezérigazgatója, amikor megállt a Fillér utcai lakásuk előtt egy BKV-s autó, hogy elvigye a közlekedési vállalat diszpécserközpontjába. Forgalmi zavar támadt a fővárosban, és mivel a kis Vitézy fejében ott volt az egész BKV-menetrend, a vállalat teljes működése, ezért a kritikus helyzetben segíteni tudott az optimális átszervezés kitalálásában - írja a Figyelő a címlapsztorijában. Azt, hogy a történet, amelyet Vitézy Dávid egyik iskolatársa mondott el, valóban így játszódott-e le, nem tudni, de az biztos: a 49-es busz vonalán felnevelkedett srác élt-halt a tömegközlekedésért. Saját bevallása szerint is szívesen beszélgetett buszvezetőkkel, diszpécserekkel, menetrendeket írt, s 15 éves korára már ismerte a BKV működését.


A hobbi, a hihetetlen motiváltság azóta is megmaradt, így szakmai berkekben igazán megrökönyödést sem keltett, hogy 25. születésnapja betöltése előtt Tarlós István főpolgármester őt nevezte ki az újonnan létrehozandó, a BKV Zrt.-t is felügyelő, BKK elnevezésű közlekedési és parkolási holding vezetőjének. Ellenzéki politikusok és a sajtó egy része azonban kritikusan fogadta a döntést. Egyes vélemények szerint ugyanis családi hátterének köszönheti villámkarrierjét. Kétségtelen, hogy az 1985-ös születésű Vitézy Dávid felmenői, rokonai között rengeteg ismert ember található.
Tizenöt éves volt, amikor 2000-ben néhány, az Index.hu e témával foglalkozó internetes fórumába írogató „villamosőrült" Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) néven egyesületbe szervezte magát.


Vitézy 2006-tól lett a VEKE szóvivője. Sokszor nyílt lehetősége a sajtóban, televízióban szerepelni.
Legnagyobb akcióját 2008-ban indította, amikor Hagyó Miklós városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes alaposan át szerette volna írni a BKV paraméterkönyvét, méghozzá úgy, hogy közlekedésért felelős munkatársai gyakorlatilag negyven buszjáratot akartak megszüntetni.


Tarlós István felkérésére Vitézy Dávid 2007 elejétől 2009 végéig három éven át a BKV felügyelőbizottságának ellenzéki delegáltja volt. Ebben a minőségében „folyamatosan verte a palávert". Anyagokat, tájékoztatásokat kért, tiltakozott döntések ellen, állandóan ütközött Székely Gábor fb-elnökkel. Különvéleményt fogalmazott meg, jegyzőkönyvben rögzíttette álláspontját; ahogy egy alkalommal az fb ülésén fogalmazott, „egyszer egy másik padon ez még fontos lehet". Szokatlan nyíltsággal beszélt büntetőjogi kategóriákat kimerítő ügyekről, bátran sértett érdekeket, és mindenben használta a sajtónyilvánosságot. Rájött ugyanis, hogy a nyilvánosság a legerősebb fegyvere, dokumentumokat adott a sajtónak, ügyeket tálalt. Szerepe rendkívül fontos volt a korrupciós hálózat leleplezésében.


Ő érte el, hogy a rengeteg titkos szerződés ne csak egy titokszobában lapuljon, hanem nyilvánossá váljon. Hagyó Miklós egykori főpolgármester-helyettesnek, Antal Attila és Balogh Zsolt korábbi BKV-vezéreknek, de Kocsis Istvánnak, a közlekedési cég jelenlegi vezetőjének is nekiment, vagyis rengeteg érdekbe piszkált bele. Mindez nem maradt következmények nélkül, őt is megpróbálták kikezdeni. Hiába volt vitathatatlanul meghatározó szerepe a BKV-maffia leleplezésében, ellenfelei a legkülönfélébb pletykákkal és híresztelésekkel támadták, amelyeket tartalmuktól függően hol baloldali napilapok, hol szélsőjobboldali portálok kaptak fel. Egyszer anyagi érintettséggel vádolták, máskor családjával, származásával, vagy egyéb magánéleti pletykákkal igyekeztek kikezdeni.


Forrás: Figyelő/HÍR PORT24

 

2010-11-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite