2019. július 22., hétfő - Magdolna
Keresés a tartalomban
ItthonVíz alatt az ország: Árvíz és belvíz is veszélyezteti a lakosságot, földeket

Víz alatt az ország: Árvíz és belvíz is veszélyezteti a lakosságot, földeket


belviz01A csapadékos időjárás miatt nemcsak a belvíz, hanem az árvíz is gondot okoz országszerte a lakosság körében, rétek és legelők már víz alatt vannak, sok helyen harmadfokú készültség van érvényben.


Két nap alatt ezer hektárral, 28 ezer hektárra nőtt a vízzel elöntött területek nagysága a Tiszántúlon, Békésben még ennél is súlyosabb a helyzet és 254 kilométeren keresztül van készültség.

 


Nőtt a belvíz által elöntött területek nagysága
Két nap alatt ezer hektárral, 28 ezer hektárra nőtt a vízzel elöntött területek nagysága a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén, és továbbra is csaknem az összes belvízvédelmi szakaszon készültség van érvényben.
Tájékoztatása szerint az elöntött területek csaknem fele vetés és szántó, míg mintegy 10 ezer hektár rétet és legelőt borít víz.
A területükön üzemelő 23 szivattyútelep egy nap alatt 4,7 millió köbméter belvizet emelt át tározókba, a védekezésen 134-en dolgoznak.


Elsőfokú készültség van érvényben a Berettyó-felső és a Kálló belvízvédelmi szakaszokon.
Másodfokú készültséget rendeltek el a Tisza alsó, középső és felső szakaszán, a Kösely alsó és felső szakaszán, továbbá a Hamvas-Sárréti, az Alsó-Nyírvíz-Kati-éri és az Alsó-Nyírvíz-Nagy-éri belvízvédelmi szakaszokon.
Legmagasabb, harmadfokú a készültség a Berettyó-alsó belvízvédelmi szakaszon - tette hozzá Bara Sándor.


Súlyos a helyzet Békésben

Míg mindig súlyos a belvízvédelmi helyzet Békésben, noha 24 óra alatt nem növekedett az elöntött területek nagysága - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.
A tájékoztatás szerint a megye 5.631 négyzetkilométeres területéből 43.800 hektár, 438 négyzetkilométer áll víz alatt, s ebből 13.630 hektár vetés, 15.960 hektár szántó, 6.610 hektár rét és legelő és 7600 hektár egyéb művelési ág alá tartozik.
Az igazgatóság 10 belvízvédelmi szakaszán az előző naphoz képest nem történt változás a riasztás mértékében, hétfőn hat szakaszon van érvényben harmadfokú és négyben másodfokú belvízvédelmi készültség.


A térségben működő szivattyúk egy nap alatt 8,4 millió köbméter vizet emeltek át a főbefogadó folyókba és csatornákba. Az átszivattyúzott víz mennyisége öt nap alatt megközelítette a 27 millió köbmétert.
Békésszentandrásnál például az állandó szivattyútelep mellé, a kapacitások növelése érdekében már 10 mobilszivattyút is üzembe helyeztek.


Az önkormányzatok védekezésében sem történt változás vasárnaphoz képest. A 27 védekező település közül nyolcban harmadfokú a készültség, például Szarvason, Muronyban és Telekgerendáson, 16-ban másodfok, míg háromban a legalacsonyabb szint mellett küzdenek az elöntések ellen.
A meteorológiai előrejelzések szerint a következő 24 órában területi átlagban 2 milliméter csapadékra lehet számítani.

Árvízkészültség van érvényben 254 kilométeren
Elsőfokú készültséget rendeltek el a Hármas-Körös teljes hosszán hétfő délelőtt, ezzel 78 kilométerrel hosszabb szakaszon, már 254 kilométeren van árvízi védekezés a Körösökön.
A tájékoztatás szerint a levonuló árhullám miatt a Hármas-Körösön is készültséget kellett elrendelni, így az igazgatóság 340 kilométer hosszúságú árvízvédelmi vonalából 254 kilométeren van érvényben riasztás.
A Hármas-Körösön Szarvasnál 609, míg Gyomaendrődnél 577 centiméter a vízoszlop magassága.
A Fekete-Körösön és a Berettyón továbbra is másodfokú a készültség, ám az előbbi folyó teljes hosszán apadás kezdődött. Elsőfokú készültség van érvényben a Sebes-Körösön Körösladánynál és a Kettős-Körösön Békésnél.
A Körkövizig jelentése szerint az árhullám levonulása zavartalan, védekezési beavatkozásra nem volt szükség.

Háborog a Bodrog is
Elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Bodrogon, a Taktán pedig másodfokú a riasztás.
Csont Csaba kifejtette: a szombaton leesett csapadék hatására emelkedett a vízszint a Bodrog külföldi mellékvizein, így a Laborcon és az Ungon.


A Bodrog vízállása Felsőbereckinél hétfőn 580 centiméteres, itt a tetőzést keddre várják 600 centiméter körüli értékkel.
A főként a Felső-Tisza és a Bodrog vízgyűjtőjére előre jelzett hét eleji csapadék újabb vízszintemelkedéseket indíthat el. Az árhullámok egymásra futása miatt a hét végére a jelenleginél magasabb, a másodfokú készültségi szintet meghaladó vízállások kialakulására is számítani lehet.


A Tisza Dombrádnál hétfőre virradóra 541 centiméterrel tetőzött, Tiszabercelnél hétfő délelőtt 614 centiméteres vízállást mértek, ez tetőzés közeli állapot. Tokajnál a vízállás 627 centiméter, további mérsékelt áradásra számítanak.

Apad a Sajó-Hernád-Bódva hármas
A Sajó, a Hernád és a Bódva a teljes hosszán apad. Az elkövetkező napokban további apadásra számítanak.
A hét közepétől érkező felmelegedés, illetve csapadék együttes hatásaként számottevő vízszintemelkedés várható, a folyók hazai szakaszán a készültségi szinteket meghaladó vízállásokat okozva - mondta Csont Csaba.
A Takta vasárnap 312 centiméterrel tetőzött Taktaföldvárnál. A vízállás hétfő reggel 259 centiméter volt. A tetőzés óta 53 centiméteres apadás tapasztalható ezen a szakaszon. Az árhullám levonulása zavartalan, másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.


A Tarnán és egyéb hazai kisvízfolyásokon a hét első felében további apadásra számítanak. A hét közepén a felmelegedés, illetve csapadék hatására jelentős vízszintemelkedések is kialakulhatnak - jegyezte meg Csont Csaba.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-12-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite